Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Nyomtalanul tűnt el a halászhajó legénysége

2003.01.15. 11:41
Hét fogkefét és három tonna rothadó halat találtak mindössze egy Nyugat-Ausztrália partjainál sodródó tajvani halászhajón. A rendőrség tehetetlen, saját bevallásuk szerint lehet, hogy soha nem fejtik meg a rejtélyt.
Nem talál megoldást egy indonéziai bejegyzésű, tajvani tulajdonú halászhajó rejtélyére az ausztrál rendőrség. A személyzet nélkül hánykolódó hajót múlt héten találták meg Nyugat-Ausztrália partjainál. A rendőrség átfogó kutatást indított a hajó személyzete után, egyelőre eredménytelenül

A fél világot áthajózta eltűnése óta

"Még azt sem tudjuk, mi történhetett, egyáltalán nem találtunk nyomokat melyek alapján bármit is feltételezhetnénk" - nyilatkozta Bill Graham ausztrál szövetségi nyomozó a CNN-nek. A rejtélyt csak fokozza, hogy a nyomozás adatai szerint a hajó nemrég még a Marshall-szigetek közelében tartózkodott, 6500 kilométernyire megtalálási helyétől. A hajó eltűnését a tulajdonos jelentette az amerikai hatóságoknak, a halászok akkor Pápua-Új Guinea és Hawaii között jártak félúton.

Hét fogkefe, három tonna hal

A hatóságok munkáját nehezíti az is, hogy nincsen megbízható információjuk arról, hány ember tartózkodott a hajón - írja a CNN. Az egyetlen nyom, hogy a háromtonnányi rothadó halat szállító "kísértethajó" lakókabinjában hét fogkefét találtak. Nem tudni azonban, hogy mi késztethette őket az amúgy üzemképes hajó elhagyására.

"Lehet, hogy sohasem fog kiderülni mi történt" - nyilatkozta Graham. A hatóságok egyelőre még a kísértethajó mentőcsónakjait sem találták meg, azt sem tudják, hogy voltak-e egyáltalán mentőcsónakok a hajón.

Kalóztámadás

Lehetséges, hogy a személyzet kalózok áldozatául esett - vélik a nyomozók, bár a hajón nem találtak harcra utaló jeleket. A hajón jelentős ételkészleteket is találtak, látszólag semmi sem tűnt el a fedélzetről. Az idő múlásával egyre kisebb annak az esélye, hogy megtalálják a személyzetet - írja a CNN.