Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Alkoholból és csizmából kap legtöbbet Bush

2002.07.24. 12:18
A magát antialkoholistának valló Bush elképesztő mennyiségű szeszesitalt kapott tavaly ajándékba, emellett különleges lábbelikről sem kell a jövőben gondoskodnia. Az amerikai külügyminisztérium listájából az is kiderül, hogy Jasszer Arafat mindenkinek ugyanazt a diorámát adja, akár egymás után többször is.
Annak ellenére, hogy George W. Bush amerikai elnök többször határozottan kijelentette, hogy antialkoholista, több mint 70 palack bort kapott ajándékba az elmúlt évben. Az amerikai külügyminisztérium által összeállított listából kiderül az is, hogy ajándékozók tudatában voltak Bush texasi farmja iránt érzett mérhetetlen vonzalmának, így többek között hat pár kovboj csizmával, öt nyereggel, négy kalappal és három karddal lett tavaly gazdagabb.

Klaus két biciklije
Klaus, cseh elnök például két kerékpárt és különféle műtárgyakat kapott 194 ezer korona értékben. Jaroslav Tvrdík védelmi miniszter általában fegyvermásolatokat kapott partnereitől, mégpedig több mint 50 ezer koronáért. Vlastimil Tlusty polgári demokrata képviselőnek pedig a Microsoft cég fizetett egy amerikai utat 100 ezer korona értékben. A miniszterek számára a mellékállás vállalását törvény tiltja, így ők csak az ajándékokat tüntették fel. Milos Zeman kormányfő pedig azt közölte, hogy ő tavaly senkitől nem kapott semmit. (MTI)

A mexikói elnök például egymaga három pár finom bőrcsizmát adott Bushnak, ebből kettő struccbőrből, egy pedig gyíkbőrből készült. Mexikó emellett több pár krokodilbőr cipőt is ajándékozott Bushnak, míg az ausztrálok egy emubőrből készített lábbelivel gyarapították a listát.

Az elnök ennél praktikusabb ajándékokat is kapott: egy 400 dolláros horgászbotot a japán miniszterelnöktől, egy drága viharkabátot pedig Tony Blairtől. Feleségét általában ékszerekkel, ágyneművel, és különböző műtárgyakkal ajándékozzák meg. Az Egyesült Államok törvényei szerint ezeket a tárgyakat a Nemzeti Archívumnak, vagy más közintézménynek kell adományozni.

A vesztesek

A BBC szerint Colin Powell külügyminiszter három alkalommal is ugyanazt a születést ábrázoló gyöngyház diorámát kapta meg Jasszer Arafattól. A George Tenet, CIA főnöknek adományozott tárgyak listája titkos, de beszámolók szerint Arafat ő is Powell ajándékához nagyon hasonlító gyöngyház diorámával lett gardagabb. Az energiaügyi minisztert, Abraham Spencert pedig egy nyers olajjal töltött asztali kristályedénnyel lepték meg szaúdi partnerei.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!