Sára, Márió
2 °C
6 °C

A gázkemence robbanhatott Glasgowban

2004.05.12. 06:56
Négy ember vesztette életét az utóbbi évek legsúlyosabb nagy-britanniai ipari balesetében. A glasgow-i műanyagtermék-gyár romjai alatt három embert keresnek. A hatóságok szerint kizárható, hogy terrorakció okozta a robbanást, de hivatalos magyarázat még nincs a történtekre.
Szerda hajnali adatok szerint négyen haltak meg abban a nagy erejű robbanásban, amely előző nap döntött romba egy gyárépületet Glasgowban; három további személy sorsa egyelőre bizonytalan volt. A skóciai nagyváros belterületén bekövetkezett detonációban 41-en sérültek meg, közülük 17-nek az állapota súlyos.

A rendőrség szerint ez volt az utóbbi évek legsúlyosabb ipari balesete Nagy-Britanniában. A szerencsétlenség egy műanyagtermék-gyárban történt Glasgow egyik északi kerületében. Az üzemben százan dolgoztak.

Van remény

A hatóságok szerda hajnalban még három személyt kerestek a romok alatt. A mentés vezetője elmondta: a törmelékhalomban rekedt emberekkel, akik korábban - közvetlen hangkapcsolattal vagy mobiltelefonon - hírt adtak magukról, estére megszakadt a kapcsolat, de változatlanul van remény arra, hogy élve megtalálják őket.

Felkutatásukra kedd este földrengések áldozatainak megtalálására kiképzett kutyákat vittek a robbanás helyszínére, és időről időre kézi hangosbeszélőkkel próbálnak ismét kapcsolatot teremteni a romok alatt lévőkkel.

A négyemeletes épület jórészt összedőlt, és a robbanás helyétől több kilométerre is károk keletkeztek lakóingatlanokban.

Kizárható a terrorakció

A szerencsétlenség színhelyén kedd este több mint 200 tűzoltó dolgozott. A mentőalakulatok vezetője a BBC-nek azt mondta, hogy a mentés két napnál is tovább tarthat, főleg azért, mert az instabil épületromon egyszerre csak korlátozott számú tűzoltó dolgozhat.

A rendőrség ipari balesetként kezeli a robbanást, és nem feltételezi, hogy terrorcselekményről van szó. A szakértői vélemények gázrobbanást valószínűsítenek; ezt támasztják alá azok az egybehangzó tanúvallomások, amelyek egy ipari gázkemence felrobbanásáról számoltak be. Ez azonban egyelőre csak feltételezés; a detonáció okát hivatalosan még nem sikerült megállapítani.