Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Bíróság előtt a Globex egykori vezérei

2002.06.03. 16:27
Tagadta bűnösségét a Fővárosi Bíróságon hétfőn megkezdődött Globex-per elsőrendű vádlottja Postáné, Vellai Györgyike, aki az ügyészség szerint a Globex vezetőjeként az 1990-es évek második felében sikkasztást, hűtlen kezelést, csalást, magánokirat-hamisítást követett el, és 9 vádlott-társával együtt több mint 6 milliárd forint kárt okozott. A károsultak többsége több száz kisbefektető, de pórul járt több önkormányzat így a soproni is.
A Globex ügy első tárgyalása a mintegy 40 oldalas vádirat ismertetésével kezdődött. Az ügy másodrendű vádlottja Vajda László, a Globex egyik volt tulajdonosa, a további 8 vádlott pedig egy-egy vádpont kapcsán áll bíróság előtt, közülük öten Globex-cégek vezető tisztségviselői, ketten a cégcsoporttal üzleti kapcsolatban álló társaságok képviselői, egy vádlott pedig a soproni önkormányzat könnyvizsgálója volt.

A Globex-csoportban a vádirat szerint Vellai volt a döntéshozó, de tevékenységéről tudott és abba bele is egyezett Vajda. A Globex a belső forráshiány miatt portfoliókezelésből, illetve tőzsdei bevételeiből kívánta finanszírozni egyéb tevékenységeit.

Nem volt elég pénz az ingatlanfejlesztésre

Vellai vádlotti vallomásában hétfőn az általános kérdések kapcsán leszögezte: egy üzleti vállalkozás feladata az értékalkotás. Elmondta, hogy a Globexnek nagyon sok jó képességű szakértője volt, akik felhívták a vezetőség figyelmét az új tőkepiaci lehetőségekre. A cég vezetőiről pedig a 1990-es évek első felében az volt az általános vélemény, hogy vállalkozásukat komolyan gondolják, és Magyarországon maradnak hosszú távon.

Vellai elmondta, 1993-ban úgy került kapcsolatba a Globex-szel, hogy akkoriban a Leumi banknál dolgozott, melynek ügyfele volt a cég. - Aztán azért, hogy belülről megismerje a bank a Globex működését, a cég felügyelő bizottságába kerültem - mondta a vádlott. Vellai elmondta, hogy akkoriban a Globex ingatlanfejlesztéssel foglakozott kivitelezőként, ám ennek tőkeigényét a bankok Magyarországon nem tudták kielégíteni. Ezért a cég maga vállalkozott a szükséges tőke előteremtésére befektetési alap létrehozásával.

Szövevényes cégcsoport alakult, Vellai nem tudja miért

A vádlotti meghallgatás során elhangzott, hogy egy meglehetősen szövevényes cégcsoport jött létre magyarországi és németországi holdinggal, befektetési és kivitelezési rt.-vel, brókerház rt.-vel, befektetési alappal és más gazdasági társaságokkal. Vellai a Globex-csoport több cégének is igazgatósági tagja, illetve elnöke volt. A bíróság többször rákérdezett, mi szükség volt a cégháló egy-egy tagjának létrehozására, ám Vellai többször is azt válaszolta, hogy ezt a tulajdonosoktól kellene megkérdezni.

A tárgyaláson Vellai elmondta, hogy 1987-ig a tervgazdálkodási kutatóintézetnél dolgozott, 1987 és 1990 között az Ipari Minisztériumban, illetve a Minisztertanácsnál, 1990-ben egy hollandiai ösztöndíjban részesült, 1991-93 között a Leumi bank alkalmazottja volt, 1994-től pedig a Globex egyik vezetője, de eközben tanított a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetem Makroökonómiai Tanszékén is.

Vellai és Vajda 12 évet is kaphat

A tárgyalás szerdán Vellainak az egyes vádpontokhoz kapcsolódó részletes vádlotti vallomásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon. A vádirat alapján Vajda és Vellai 2-12 éves szabadságvesztésre számíthat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?