Auguszta
-7 °C
0 °C

Megszüntették a Globex egykori vezetőinek háziőrizetét

2002.07.19. 15:42
Megszüntette a Globex-ügy két főszereplőjének házi őrizetét a Fővárosi Bíróság. Ugyanakkor fenntartották a vádlottak lakhelyelhagyási tilalmát, így a két volt vezető nem hagyhatja el Budapestet.
Több mint háromév után megszüntette Postáné Vellai Györgyike és Vajda László, a Globex-ügy első- és másodrendű vádlottjának házi őrizetét pénteken a Fővárosi Bíróság (FB) - derül ki a bíróság közleményéből. A közlés szerint a bíróság ugyanakkor fenntartotta a vádlottakra vonatkozó lakhelyelhagyási tilalmat, így a Globex két volt cégvezetője nem hagyhatja el Budapest területét.

Budapesten kell maradnia a vádlottaknak

A bíróság döntésekor figyelembe vette, hogy a vádlottak csaknem három és fél éve állnak "büntető kényszerintézkedés hatálya alatt". A közlemény szerint Postáné Vellai Györgyike és Vajda László 2001 augusztusától házi őrizetben voltak, és közben egyszer sem szegték meg az őrizet szabályait, a rendőrség és a bíróság megkereséseinek is maradéktalanul eleget tettek.

Szükség esetén súlyosabb kényszerintézkedések

A bíróság ugyanakkor fenntartotta annak lehetőségét, hogy a körülmények megváltozásával ismét súlyosabb kényszerintézkedést alkalmazzon - olvasható a közleményben. Postáné Vellai Györgyit és Vajda Lászlót - nemzetközi elfogatóparancs alapján - Németországban fogták el 1999 januárjában. A magyar hatóságok 1999. április 17-én helyezték előzetes letartóztatásba a két cégvezetőt.

Előzmények

Fogva tartásukat két és fél év után, tavaly augusztus elsején szüntette meg a Fővárosi Bíróság, azóta szigorított házi őrizetben voltak a vádlottak. A Globex két cégvezetője és nyolc társuk a főügyészség szerint összesen több mint hatmilliárd forintos kárt okozott 1996-98-ban ügyfeleiknek, sok száz kisbefektetőnek és több önkormányzatnak.

A főügyészség Postáné Vellai Györgyike elsőrendű vádlottat, a cégcsoport egyik vezetőjét összesen 65 rendbeli sikkasztással, négyrendbeli hűtlen kezeléssel, továbbá tőkebefektetési csalással, illetve magánokirat-hamisítással vádolja. Vajda László másodrendű vádlottat, a cégcsoport egyik tulajdonosát 65 rendbeli sikkasztással, továbbá hűtlen kezeléssel és tőkebefektetési csalással vádolja a főügyészég. A június elején kezdődött büntetőperben mindketten tagadták bűnösségüket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!