Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Szabadlábon a Globex egykori vezetői

2009.01.28. 13:56
A Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, újra kell vizsgálni, mekkora kárt okoztak a volt Globex-vezetők, mert lehetséges, hogy enyhébb lesz a bűncselekmények minősítése.

Szabadlábra helyezte a Globex egykori vezetőit, Postáné Vellai Györgyikét és Vajda Lászlót szerdán a Legfelsőbb Bíróság (LB), és ügyükben új bírósági eljárást rendelt el.

Az eredeti vád szerint a Globex cégcsoport vezetői kisbefektetők és önkormányzatok pénzének elsikkasztásával több mint 6 milliárd forint kárt okoztak. A vád szerint nem létező cégek nem létező részvényeivel igyekeztek azt a látszatot kelteni, hogy a Globex cégcsoport pénzügyi tranzakcióinak kellő fedezete van.

Mindezért a Fővárosi Bíróság 2006 decemberében Vellai Györgyike vezérigazgató-helyettest bűnösnek mondta ki 60 rendbeli sikkasztásban, hűtlen kezelésben, csalásban és magánokirat-hamisításban, amiért 2 év 6 hónapra ítélte. Vajda Lászlót, a cég alapító elnök-vezérigazgatóját ugyancsak 60 rendbeli sikkasztásban találta bűnösnek a Fővárosi Bíróság, és ezért első fokon 1 év 8 hónapra ítélte. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon sokkal súlyosabb büntetéseket szabott ki. Vellai Györgyikét 7 évre, Vajda Lászlót pedig 6 évre ítélte 2008 februárjában.

A jogerős ítélet ellen a vádlottak védői felülvizsgálati kérelemmel fordultak a Legfelsőbb Bírósághoz. Akácz József, a Legfelsőbb Bíróság Büntető tanácsának elnöke a döntés indoklásakor szerdán azt mondta, hogy a Fővárosi Ítélőtábla köteles kiegészíteni a tényállást, és a megismételt eljárásban vizsgálni kell az úgynevezett elkövetői minőséget is, vagyis azt, hogy mely cselekményeket lehet tettesként, illetve bűnsegédként elkövetettnek minősíteni.

A szóbeli indoklás szerint a Legfelsőbb Bíróság egyes esetekben törvénysértőnek látta a bűnösség megállapítását, ezért újra kell vizsgálni, hogy a volt Globex-vezetők mekkora kárt okoztak, ugyanis lehetséges, hogy a megismételt eljárás után enyhébb lesz a bűncselekmények minősítése. Akkor pedig mérsékelni kell a kiszabott büntetés mértékét.