Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szabadlábra helyezték a Globex-ügy gyanúsítottjait

2001.08.01. 15:09
A bíróság szerint a nemzetközi elfogatóparancs alapján hazahozott Globex-vezetőknél a továbbiakban nem indokolt az előzetes letartóztatás. Vellai Györgyi és Vajda László így házi őrizetbe került. A végzés azonban nem jogerős, mivel az ügyészség fellebbezett. A Globex cégcsoport ügyében 1998-ban indult nyomozás. Az ügyészség szerint az okozott kár eléri az ötmilliárd forintot.
A bíróság nem hosszabbította meg a Globex-ügy két vádlottjának előzetes letartóztatását, így szabadlábra helyezték Vellai Györgyit és Vajda Lászlót - tájékoztatta az Indexet Albert Viktor, a Fővárosi Bíróság sajtótitkára. Az ügyészség fellebbezett, így körübelül két hetet kell várni míg a végzés jogerőre emelkedik.

A bíróság szerint a különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt előzetes letartóztatásban lévő vádlottaknál a jövőben elegendő lesz a házi őrizet, amelyet folyamatos rendőri biztosítással oldanak meg. Vellait és Vajdát egyébként nemzetközi elfogatóparancs kiadása után tudták csak Németországból hazaszállítani, így 1999 áprilisa óta vannak a magyar hatóságok kezében.

Ötmilliárd forintos kárt okozott a Globex

A hírhedtté vált cégcsoport luxusházak építésével, valamint értékpapírok forgalmazásával és kezelésével foglalkozott. A nyomozás 1998 szeptemberében indult az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet feljelentése nyomán. A rendőrség szerint a cég működése rendkívül felelőtlen és pazarló volt. A vállalkozások nem rendelkeztek elegendő forrással, amivel a kiadásaikat fedezni tudták volna, ezért a kisbefektetők által rájuk bízott értékpapírokat élték fel. Ezenkívül önkormányzatokat is megrövidítettek, sőt, a vezetők saját munkatársaikat sem kímélték.

A Fővárosi Főügyészség tíz személy ellen emelt vádat. Vajda Lászlót többek között tőkebefektetési csalással, sikkasztással, hűtlen kezeléssel, míg Vellai Györgyit, az előbbieken kívül, húszrendbeli különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással és magánokirat-hamisítással is vádolja. Az okozott kár eléri az ötmilliárd forintot, amelynek tetemes része, mintegy négymilliárd a sikkasztásból fakad.