Erik, Alexandra
EUR 384,75 Ft
USD 366,17 Ft
9 °C
23 °C

Megvadult gulyamadaraktól retteg Chicago

2008.06.25. 11:36
Apró madarak tartják rettegésben Chicagót. A vörösszárnyú gulyamadár a nagy Brehm szerint fogságban mindig jókedvű, de vadon, párzási időszakban még az embertől is védi területét. Több chicagói személyesen is megtapasztalhatta agresszivitását, a legvadabb kismadarat a Madarak rendezője után Hitchcocknak nevezték el.

Csupán hat deka a súlyuk, mégis egyre több chicagóit tartanak rettegésben a hím vörösszárnyú gulyamadarak. Az agelaius phoeniceus hímek az ornitológusok szerint a párzási időszakban kifejezetten agresszívan védik területüket, ezt az elmúlt napokban egyre több chicagói gyalogos és biciklista tapasztalhatta meg.

"Valami rámzuhant, rákoppintott a fejemre, kitépre a hajamat, majd elrepült" - mesélte a BBC-nek Holly Grosso, egy helyi üzletasszony. A támadások a helyiekben Alfred Hitchcock Madarak című remekét idézték fel, a legnotóriusabb zaklatót ezért a rendezőről nevezték el.

A vörösszárnyú gulyamadár egész Észak- és Közép-Amerikában őshonos. Poligám fajta, a területvédő hím általában tíz egyedből álló háremet tart fenn, de a nőstények sem hűségesek, így általában több hímtől való fészekaljat költenek, évente átlag háromszor.

A párzási időszak végén a hímek feladják teritorialitásukat, a gulyamadarak ilyenkor akár többmilliós csapatokba verődnek és alaposan lepusztítják az útjukba kerülő gabonaföldeket.

A nagy Brehm szerint "a vörösszárnyú gulyamadarat szépsége miatt gyakran tartják kalitkában. Fogságban igénytelen, szorgalmasan énekel, mindig élénk, jókedvű".

A mostanihoz hasonló agresszivitásra viszont korábban nem volt példa. Chicagóban a BBC beszámolója szerint mindennapi beszédtéma lett, hogy hogyan lehet kivédeni az attakokat.

Az ornitológusok szerint elég közvetlenül a támadó madár szemébe nézni, már ha van rá lehetőség, hiszen a madarak nagy magasságból, zuhanórepülésben csapnak le. Mások azt ajánlják, hogy a megtámadottak kezükkel csapkodva imitáljanak ragadozómadarakat, a mintafelismerés miatt a madarak visszavonulót fújnak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Eladnék
  • Betét