Valér
4 °C
8 °C

Fejsérülést szenvedett a vasutas

2008.05.08. 09:53
Kapcsolódó cikkek (1)
Vasutas körökben gyors terjedésnek indult egy legenda, hogy megvan a menesztési reform első áldozata a gödi forgalmista személyében. Az esetnek utánajártunk.

Vasárnap 16.11-kor megérkezett Göd állomásra a Budapest-Vác személyvonat. A továbbinduló vonat előtt a gödi forgalmista szabadra állította a kijárati jelzőt. Az új menesztési szabályok értelmében ezen az állomáson a vonat indítására a jegyvizsgáló hatalmazza fel a mozdonyvezetőt, így a forgalmistának csak a vonat indulását kellett volna az irodája ajtajából figyelnie.

A jelző szabadra állítása után a forgalmista kapott egy telefont, hogy valaki fenn felejtette a csomagját a vonaton. A vasutas ekkor felszállt a vonatra, ám erről senkit sem értesített, és az indulást engedélyező jelzést sem vonta vissza.

Az utasok le- és felszállása után a vonat elindult, ám a forgalmista még a vonaton volt. A vonat hagyományos ingavonati szerelvény volt, melynek ajtói menet közben kézzel is nyithatók. A forgalmistának így lehetősége volt lelépni a mozgó vonatról. Ezt ő meg is tette 10 km/órás sebességnél, ám egyensúlyát vesztette, és elesett.

Az esés következtében a forgalmista fejsérülést szenvedett, rövid időre eszméletét vesztette. A baleset helyszínéről mentőhelikopterrel szállították a fővárosba, ám már másnap elhagyhatta a kórházat. A sérült ma már jól van, és rövidesen munkába állhat.

A forgalmista szolgálati helyét engedély nélkül nem hagyhatta volna el - mondta az Indexnek Csontos Endre, a MÁV forgalmi igazgatója. A vonatra csak a vezető jegyvizsgáló jogosult ilyen esetben felszállni, a forgalmista nem. A mozgó vonatról tilos a leszállás, a vészféket kellett volna meghúzni ebben az esetben. Nem tekinthető tehát a kollégánk a szabályváltozás áldozatának - tette hozzá az igazgató.

Ha mozgó vonatról száll le valaki, akkor fontos, hogy azt a menetiránynak megfelelően tegye és ne menetiránnyal ellentétes irányba lelépve – mint a forgalmista. Aki a menetiránnyal szemben száll le, az könnyebben elveszti az egyensúlyát és esik el.