Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Halálos zuhanás kutyasétáltatás közben

2004.06.08. 06:42
Meghalt az a 62 éves férfi, aki hétfő este Budapest X. kerületi Óhegy parkjában egy 10-15 méter mély üregbe zuhant - derül ki a BRFK kommunikációs osztályának éjszakai közleményéből. A férfi alatt egy használaton kívüli kőbánya hulladékkal teli pincéje szakadt be az elmúlt napok heves esőzéseinek következtében.
A kutyát sétáltató férfi lába alatt mintegy nyolcvan centiméter átmérőjű lyuk keletkezett. "Szabályosan megnyílt a föld a férfi lába alatt" - mondta el a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője, Molnár Péter korábban az MTI-nek. A tűzoltók a mentést haladéktalanul megkezdték, de már csak a holttestet tudták kiemelni.

A helyszínre riasztott tűzoltók kemény küzdelmet vívtak a sérült kimentéséért, a munkálatokat rendkívüli omlásveszély nehezítette. Végül egy daru segítségével tudták kiemelni az áldozatot a nehezen megközelíthető gödörből, ám a mentők már csak a 60 év körüli férfi halálát tudták megállapítani.

A szakemberek eleinte arra gyanakodtak, hogy a terület alatt barlangjárat húzodik, később azonban kiderült, hogy az egykori kőbánya hulladékkal feltöltött pincerendszere omlott be. A 32 kilométeres járatrendszerbe az 1970-es években behordott szemét mára elbomlott, a pince mennyezete az elmúlt napok heves esőzéseitől szakadhatott be.

Évi tízmilliót költenek rá

Kádár Lukács, a polgármester tanácsadója elmondta, a pincerendszer Óhegy alatti részét már a '70-es években feltöltötték, és az önkormányzat évente tízmillió forint körüli összeget költ a további szakaszok feltöltésére. A szakértők első eredményei szerint a 15-18 méteres szintkülönbséget feltöltő hulladék bomlása és az esőzések következtében a felszínről nem látható lazulások keletkezhettek, és az elvékonyodott földréteg beszakadt a gyalogos súlya alatt.

A baleset pontos körülményeinek a vizsgálatát szakértők bevonásával az V. kerületi rendőrkapitányság rendkívüli halálesetekkel foglalkozó osztálya folytatja.

15%
3899 Ft
3315 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft