Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Négyszázezres bírság a feketén ásatott gödörért

2004.11.10. 08:35
Keményen megbírságolt egy feketemunkást alkalmazó solymári rokkantnyugdíjast a munkaügyi felügyelet. T.-né egy gödröt ásatott ki a szomszédban dolgozó külföldi állampolgárral, de a felügyelet a polgárőrség segítségével rajtaütött.
Négyszázezer forintra bírságoltak a munkaügyi ellenőrök ez solymári rokkantnyugdíjas asszonyt, írja a Népszabadság. T.-né férjének akart meglepetést szerezni, ezért megkérte a szomszéd telken dolgozó fiatalembert, hogy ásson ki egy kétszer két méteres gödröt házuk udvarán. A fiatalember azonban román állampolgárként munkavállalási engedély nélkül vállalta a munkát.

A bűnös munkaviszonyt még a gödör ásása alatt leleplezték a helyi polgárőrök kíséretében érkező munkaügyi ellenőrök. T.-ék méltánytalannak tartják a kiszabott bírságot, hiszen céljuk nem a nyerészkedés volt, nyilatkozták a Népszabadságnak. A pár bírósághoz fordult, kérelmüket azonban elutasították.

A napilap értesülései szerint T.-ék esete nem egyedi. A munkaügyi felügyelet tapasztalatai szerint nemcsak cégek és vállalkozások, de családok is feketén alkalmaznak külföldieket kertművelésre, takarításra, házvezetésre, nem is gondolva, hogy szabályt sértenek. A külföldiek magyarországi munkavállalását ugyanis minden esetben engedélyeztetni kell a munkaügyi felügyelettel. Ennek elmaradása esetén az ellenőrök mérlegelési lehetőség nélkül büntetnek.