Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Gólyamúzeumra vágynak Kölkeden

2000.09.28. 15:37
Jelen pillanatban fagyasztóládában pihennek azok a gólyák, amelyek a leendő kölkedi gólyamúzeum kiállításán fognak kelepelést imitálni. Kölked egy ezerfős baranyai falu, a gólyamúzeum pedig alapvetően egy gólyákról szóló állandó kiállítás lenne, amelynek nem titkolt célja, hogy bevételi forrásként szolgáljon a turistáktól mentes környéken. A tizenötmillió forintos beruházás kimenetele egyelőre bizonytalan, de úgy tűnik, egyre kevesebb az esély, hogy a kölkedi napközis otthon ne alakuljon át apró halastóvá, ahol a preparált gólyák szaporodási lehetőségeit kultúrált körülmények között tudja tanulmányozni a helyi általános iskola biológia szakköre.
A fehér gólya
(Ciconia ciconia)
A fehér gólyát (Ciconia ciconia) alapvetően azért találták ki, hogy leplezni lehessen a közösülést, mint gyakran homloktérbe került problémát, és viccesen lehessen behülyíteni az apu lógójáról és anyu mókusáról érdeklődő gyerekhadot. Persze emellett vannak ökológiai funkciói is, amelyből a békák pusztítását említhetnénk elsősorban, amellyel örökre a szívébe zárta a természetidegen nagyérdemű. Eszmei értéke 100 ezer forint, de ennek ellenére az ember mégsem tartozik kifejezett ellenségei közé, hacsak a villanypóznák telepítését, és az olasz vadászok hétvégi akcióit nem tekintjük annak.

Társadalmi presztízsét jelzi, hogy ezen nagytestű, erőteljes, karakteres madarunkról több folkrólszerzemény is megemlékezik. Elég csak a Tankcsapda ,,hidd el, nem tehetek róla, hogy idehozott az a nyomorult gólya" sorait idecitálnunk, vagy éppen Kovács Apollónia repertoárját idéznünk, aki a ,,Dzsalok, dzsalok hazafelé" és a ,,Főzök neked száraz babot" slágerek közé a ,,Gólya, gólya, hosszúlábú gólya" melankolikus dallamait szokta beilleszteni.

Amire van pénz, azt kell csinálni

Csomor Tibor, Kölked alpolgármestere az Indexnek megerősítette, hogy a dalok speciel nem voltak a hivatkozási alapok között, amikor beterjesztette a falu képviselőtestülete elé azt a javaslatot, hogy az üresen álló napközi épületét gólyamúzeummá alakítsák át. Ez két évvel ezelőtti történet, és a vége is jó, ugyanis már az első beterjesztés alkalmával, egy tartózkodás mellett elfogadták az indítványt. A szükséges pénzt a Környezetvédelmi Minisztérium pályázataitól remélik, és úgy tűnik ez meg is lesz, hiszen az első körön már túljutott a javaslat.

- Csinálhattunk volna helytörténeti múzeumot is, de valószínűleg arra nem kaptunk volna támogatást - mondja az alpolgármester, és szerényen meséli, hogy másodállásban polgári természetvédelmi őr, valamint sérült madarak gyógyításával is foglalkozik.

A múzeum

A gólyáról több folkrólszerzemény is megemlékezik
Ennek ellenére a bizalmatlanság már az első mondatában ott lebegett Csomor Tibornak, mondván, ez van olyan jó ötlet, hogy ellopja az irigy közeg, ezért ,,nem biztos, hogy jót tesz neki a nyilvánosság". Kölkeden anyamedveként vigyáznak az ötletekre, és természetesen a gólyákra is, és nem véletlen, hogy az országban, és - tudomásunk szerint a világban is - elsőként itt akarnak gólyamúzeumot alapítani. Erre minden lehetőségük adott, ugyanis az országban második helyen állnak a ,,Kinek van több gólyafészke?" települések közti vetélkedőn, és pepec kis helységet is találtak a terv megvalósításához. A '70-es évek közepén épült napközis otthon falai között nem ez az első közönségcsalogató próbálkozás. Már több vállalkozás is ki akarta aknázni a kölkedi fogyasztói rétegben rejlő lehetőségeket, de eddig mindenki csődbe jutott, és rövidesen bezárt. Így nem csoda, hogy a varroda, a koszorúkészítő, valamint a zoknikészítő üzem kudarca után fel akarják verni a szocreál stílusú aranybányató látogatottsági mutatóit.

Fagyasztóból a vitrin mögé

Ezen a ponton kell megemlítenünk, hogy a tárlaton csupán természetesen meghalt madarak játszhatnak főszerepet, amelyeket többnyire a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őrei találtak. A falu közigazgatásilag 20 ezer hektárral rendelkezik a Park területéből, így adott volt a két intézmény kapcsolata. A kiállított madarak jelenleg a Nemzeti Park fagyasztóládáiban vannak, és arra várnak, hogy a panírozott pulykamellhez hasonlóan kiolvasszák őket. Ebben a hibernált állapotban valószínűleg nem érzik, hogy körülöttük izzik a levegő, hiszen már minden le van zsírozva: nem kell gondolkodniuk, hogy mit kell majd tenni a vitrinek falai mögött. Az Index kiderítette, hogy elsősorban a költési szokásaikat kell prezentálniuk, a spontán elhalálozásukat, ahogy beleakadnak egy nagyfeszültségű drótba, vagy éppen szaporodási szokásaikról kell számot adniuk, és arról a sokat citált jelenetről, amikor röpte közben kikandikál a pólya a szájukból.

A spanyol festő és az internet

Tavaly a Magyar Madártani Egyesület a fehér gólyák évének titulálta az említett tárgyévet, és felhívták a figyelmet arra, hogy míg 1941-ben tizenötezres populáció költött hazánkban, addig mára csupán ennek ötöde választja a hazai lámpaoszlopokat. Kölkeden ebből 17 fészek várja vissza a madarakat minden tavasszal, full service-el persze, és ha ehhez hozzátesszük, hogy vigyázó szempárok kísérik minden szárnycsapásaikat, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a természettől elidegenedő társadalmunk helyes útmutatásokat kap természetvédelemből.

A távolabbi pedig legyen az, hogy a felnövekvő ifjúságunknak a madár nevéről nem egy spanyol festő neve jut majd eszébe, és nem is Gólya Tibor, aki az internet szerint árukiszállító.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?