Benedek
-5 °C
5 °C

Gyilkos galóca mérgezett meg egy szabolcsi családot

2005.07.22. 13:10
A magyarországi gombamérgezések 95 százalékáért a gyilkos galóca a felelős. Ebből a gombafajból evett most egy család Penészleken. Az intenzív osztályon kezelik őket.

Gyilkos galócát evett kedden egy 53 éves asszony és 31 éves fia a Szabolcs megyei Penészleken. A településről még aznap kórházba szállították őket. Az időközben lefolytatott vizsgálatok megállapították, hogy a családtagok gyilkos galócát ettek, amit a nő készített el. A mérgező ételből egy kutya is kapott, azóta az állat már elpusztult.

Gyilkos galóca
Gyilkos galóca
A rendőrség gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés miatt ismeretlen tettes ellen már elindította a nyomozást. Vizsgálják azt is, hogyan került a gomba a családtagok birtokába, és ki szedte azt, mondta az Indexnek Fülöp Gergely sajtóreferens.

A halálos mérgezések 95 százalékát a gyilkos galóca okozza Magyarországon. A rajzfilmekkel ellentétben nem piros pöttyös kalaposról van szó, hanem egy teljesen átlagos kinézetű gombáról. Zöldes kalapja, gallérja, és bocskora van. Könnyen összetéveszthető az erdőszéli csiperkével, ami egy ehető gombafaj.

A gyilkos galócában egy két milligramm méreganyag van, de ennek már ötöde is képes megölni egy embert, a tünetek pedig sokszor csak egy nap után jelentkeznek. Ha valaki túléli a mérgezést, akkor is súlyos májkárosodásra számíthat. A családot jelenleg súlyos állapotban kezelik a kórház intenzív osztályán.