József, Bánk
-6 °C
0 °C

Besokkoltak a tehenek a gömbvillámtól

2001.07.06. 11:14
Az orvos szakértői vélemény szerint sokkhatás okozta a múlt héten Büssüben összerogyott tehenek halálát. A szívbénulás feltehetőleg elektromos feszültség hatására következett be tizenhét állatnál, mivel egy egyszerű ijedtségtől nem pusztulnak el az állatok. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vizsgálata hamarosan befejeződik, a kényes szakmai ízlés kielégítésére a hivatalos álláspont gömbvillám helyett elektromos légköri jelenség lesz.
Már csak a villámkutató vizsgálatának az eredményére várnak a szakemberek, hogy lezárják a büssüi tehenek titokzatos halálának ügyét. Heizler György, Somogy megyei katasztrófavédelmi igazgató az Indexnek elmondta: elektromos, orvos és meteorológiai szakértők véleményét egyaránt kikérték. Ez alapján az istálló hálózatában bekövetkezett elektromos hibát kizárták, így továbbra is a gömbvillám-teória állja meg a helyét.

Ijedten rogytak össze a tehenek

A gulyásnak csak a lába bizsergett, miközben óriási zaj közepette dőlt el száz tehén az istállóban múlt pénteken. Közülük tizenhét már sosem adhat tejet, mivel az állategészségügyi intézet boncasztalán végezték. Az ajtóban álló fejőnőt és az állatgondozót csak a gumicsizmája mentette meg a múlt pénteki incidensben.

A szövettani vizsgálatok szerint olyan erős sokkhatás érte az állatokat, hogy megállt a szivük - mondta az Indexnek Cséplő Attila, a Kaposvári Állategészségügyi Intézet Diagnosztikai Osztályának vezetője. Állítja, a puszta ijedségen kívül valami másnak kellett okoznia a tehenek halálát. A szívizomrostokban bekövetkezett változások azzal lehet magyarázni, hogy elektromos feszültség érte a szarvasmarhákat. Cséplő Attila szerint elfogadható magyarázat erre a gömbvillám.

Elektromos légköri jelenség lesz a hivatalos verzió

A katasztrófavédelmi igazgató az elmúlt húsz évben már négy-öt olyan esettel találkozott, amely minden bizonnyal a gömbvillámok számlájára írható. Ezek főként lakásokban következtek be, de mindig hagytak maguk után nyomot. Heizler György elmondta: a kényes szakmai ízlés kielégítésére a jelenlegi vizsgálat végeredménye valószínűleg elektromos légköri jelenség lesz.