Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Ausztrált kerestek, japán hegymászót találtak

2007.06.12. 18:49
Feltételezések szerint egy 26 évvel ezelőtt eltűnt japán hegymászó maradványait találták meg a középnyugat-kínai Szecsuán (Sichuan) tartományban található Gongga-hegyen.

Egy negyed százada eltűnt hegymászó maradványaira helyi lakosok hívták fel a mentőalakulatok figyelmét, akik a múlt hónapban eltűnt, Andrew Clem Lindenmayer 47 éves ausztrál hegymászó után kutattak a térségben, közölte Kao Ming (Gao Ming) a Szecsuáni Hegymászó Szövetség vezetője.

A hegymászóklub tagjai a Gongga-hegy lábánál húzódó völgyben, 4040 méter magasságban találták meg az emberi maradványokat. A helyszínen talált kesztyűből és felszereléséből arra következtetnek, hogy a 26 évvel ezelőtt szerencsétlenül járt japán hegymászócsoport egyik tagját találták meg. 1981 májusában 12 japán hegymászó érkezett Hokkaidóból, de az expedíció nyolc tagja 7000 méteres magasságban lezuhant és eltűnt.

A halott személyazonosságát csak a DNS-vizsgálatok után tudják pontosan megállapítani. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a maradványokat a felfedezés helyén temették el. Az eltűnt japán hegymászók felkutatására japán és kínai hegymászók 1994 óta szerveznek közös expedíciókat. A Gonggának - amelyet a tibetiek csak a legmagasabb hófedte hegységként ismernek - több mint húsz csúcsa magasodik 6000 méter fölé, s ezek közül a legmagasabb csúcs 7556 méter.

A Szecsuáni Hegymászó Szövetség vezetője szerint 1957 és 1999 között nyolc expedícióból összesen 24 hegymászónak sikerült megmásznia a Gonggát, de több mint húszan sohasem tértek vissza a könyörtelen csúcsról.