Jenő
-3 °C
6 °C

Tizennégy év börtön az ördögűző papnak

2007.02.19. 18:08
Tizennégy év börtönre ítélték azt a moldvai papot, aki korábban kolostorának négy apácájával együtt "ördögűzés" közben halálra kínzott egy apácanövendéket.

A 23 esztendős Maricica Irina Cornici apácanövendék 2005 júniusában halt meg a moldvai Tanacu településen fekvő Szentháromság kolostorban.

A novíciát lánccal keresztre feszítették, kínozták, éheztették, száját gézzel tömték be és ragasztószalaggal ragasztották le.

Mindezt azért, mert a 31 éves Daniel Petru Corogeanu kolostorfőnök szerint a lányt megszállta az ördög. A napokon át végzett szertartásokkal próbálták kiűzni a gonoszt, és megnyugtatni a vergődő fiatal apácát.

A bíróság hétfői ítéletében a papot bűnösnek mondta ki a halált okozó személyes szabadság megsértése miatt. Az ügyészi vizsgálat megállapította, hogy az áldozat gyakorlatilag megfulladt.

A szertartásban segédkező négy apáca közül az egyik nyolc év, három másik pedig öt-öt év börtönbüntetést kapott. A helyi ortodox püspökség az áldozat hozzátartozójának mintegy háromezer eurós kártérítést köteles fizetni.

Az ortodox egyház a Szentháromság kolostor szertartását szabálytalannak mondta ki, Corogeanu kolostorfőnököt az egyházból kitiltotta, a négy apácát pedig kiközösítette.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?