Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Tizennégy év börtön az ördögűző papnak

2007.02.19. 18:08
Tizennégy év börtönre ítélték azt a moldvai papot, aki korábban kolostorának négy apácájával együtt "ördögűzés" közben halálra kínzott egy apácanövendéket.

A 23 esztendős Maricica Irina Cornici apácanövendék 2005 júniusában halt meg a moldvai Tanacu településen fekvő Szentháromság kolostorban.

A novíciát lánccal keresztre feszítették, kínozták, éheztették, száját gézzel tömték be és ragasztószalaggal ragasztották le.

Mindezt azért, mert a 31 éves Daniel Petru Corogeanu kolostorfőnök szerint a lányt megszállta az ördög. A napokon át végzett szertartásokkal próbálták kiűzni a gonoszt, és megnyugtatni a vergődő fiatal apácát.

A bíróság hétfői ítéletében a papot bűnösnek mondta ki a halált okozó személyes szabadság megsértése miatt. Az ügyészi vizsgálat megállapította, hogy az áldozat gyakorlatilag megfulladt.

A szertartásban segédkező négy apáca közül az egyik nyolc év, három másik pedig öt-öt év börtönbüntetést kapott. A helyi ortodox püspökség az áldozat hozzátartozójának mintegy háromezer eurós kártérítést köteles fizetni.

Az ortodox egyház a Szentháromság kolostor szertartását szabálytalannak mondta ki, Corogeanu kolostorfőnököt az egyházból kitiltotta, a négy apácát pedig kiközösítette.