Rafael
17 °C
32 °C

Kolumbiai drogbáró akadt horogra Venezuelában

2008.03.09. 20:54
Hermagoras González ügyvédje venezuelai állampolgárként hivatkozik védencére, ezzel igyekszik megakadályozni kiadatását az Egyesült Államoknak.

Az Egyesült Államokban kokain-kereskedelemért körözött kolumbiai drogbárót és fegyvercsempészt fogtak el Venezuelában - jelentette egy helyi televízió vasárnap Caracasban.

Hermagoras Gonzálezt, aki fegyvercsempészként szélsőjobboldali félkatonai körökkel áll kapcsolatban, szombaton tartóztatták le a kolumbiai határ közelében - közölte a Globovision.

Az amerikai külügyminisztérium 5 millió dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki a "Dagi González" néven ismert drogbáró nyomára vezeti a hatóságokat. A férfit azzal gyanúsítják, hogy óriási kokainszállítmányokat küldött az Egyesült Államokba, volt olyan év, amikor nem kevesebb mint 9 tonnát.

A washingtoni külügyminisztérium szerint González irányította a kolumbiai Guajira-kartellt, és Európából Venezuelán keresztül fegyvereket csempészett Kolumbiába, az ottani marxista gerillák ellen harcoló Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) szélsőjobboldali félkatonai csoportnak. Az AUC-t az Egyesült Államok terrorszervezetnek nyilvánította.

González ügyvédje törvénysértőnek és alaptalannak nevezte védence letartóztatását. A Globovisionnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy González Venezuelában született és a venezuelai törvények alapján nem lehet kiadni az Egyesült Államoknak. Washington szerint azonban a drogbáró kolumbiai állampolgár.

Hugo Chávez venezuelai elnök 2005-ben kémkedésre hivatkozva megszakította a kapcsolatokat az amerikai kábítószerellenes hivatal ügynökeivel, drogcsempészéssel vádolt kolumbiai állampolgárokat mégis gyakran kiadnak az Egyesült Államoknak a venezuelai hatóságok.