Friderika
13 °C
29 °C

Bőrrákos a híres fehér gorilla

2003.09.16. 06:35
Barcelona állatkertje felhívással fordult a nagyközönséghez, hogy jöjjenek és búcsúzzanak el az állatkert legnépszerűbb lakójától, Copito de nieve (Hópehely) albínó gorillától, mert bőrrákja operálhatatlan.
Az állatkert igazgatója, Jordi Portabella szerint a gorilla hátralevő élete már csak hetekben, legfeljebb hónapokban mérhető és "nem fogják szükségtelenül meghosszabbítani". Megnyugtatta a sajtót, hogy méltó halált biztosítanak Hópehely számára.

Copito egyelőre megtekinthető a látogatók által és folytatja "oktatói tevékenységét" két lánya - Machi és Virunga -, valamint három unokája, Nima, Batanga és Mayany mellett. 2001-ben észlelt hónalji bőrrákját antibiotikumokkal kezelik, fájdalmait csillapítókkal enyhítik.

Nem műthetik

Az állatkert fő állatorvosa, Jesus Fernandez szerint első ízben fordult elő ilyen carcinóma gorillánál. Valószínűleg Copito albínó jellegének tudható be a bőrrák fellépése.

Az állatorvosok kizárják annak lehetőségét, hogy megoperálják a gorillát, "aki" 1966 óta lakója a katalán állatkertnek, mivel a műtét túlságosan fájdalmas és mindenképpen eredménytelen lenne - áll az AFP jelentésében.

A hírre az állatkert forgalma megsokszorozódott, ezért többen azt gondolják, az egész csak reklámfogás, és az állat nem is beteg.