Benedek
-5 °C
5 °C

Feloldották a horgosi és kelebiai határzárat

2005.04.15. 15:21
A belgrádi sajtó szerint délután négy óráig nem engedték át a Magyarországról érkező kamionokat Horgosnál és Kelebiánál a szerbia-montengrói kamionosok. A vámőrség szóvivője cáfolta a hírt, a röszkei átkelőnél közölték, a forgalom zökkenőmentes, Tompánál pedig azt mondták, csak részleges blokádról van szó. A szerbia-montenegrói kamionosok tiltakozása ellenére a magyar kamionok a személyautók sávjában átléphették a határt.

A szerb kormány szavára hallgatva pénteken felfüggesztették tiltakozó megmozdulásukat a szerbia-montenegrói nemzetközi fuvarozók, akik akadályozták a teherforgalmat, s azzal fenyegetőztek, hogy teljes blokád alá veszik a horgosi-röszkei és a tompai-kelebiai határátkelőt.

Június elsejéig nem tiltakoznak

A nagybefektetésekért felelős szerbiai minisztérium támogatásáról biztosította a nemzetközi fuvarozók szövetsége által szervezett akciót, ugyanakkor a határzár feloldására szólította fel a fuvarozókat, azt ígérve nekik, hogy júniusig a magyar hatóságokkal tárgyalnak követeléseikről. A fuvarozók úgy döntöttek, hogy péntek 16 órától június 1-ig berekesztenek mindennemű tiltakozást.

A fuvarozók akciója eredményeképpen a határ magyar oldalán torlódások keletkeztek a teherforgalomban. A szerb oldalon különösebb gondot nem okozott a megmozdulás. A határőrség úgy oldotta meg a helyzetet, hogy a személygépkocsik sávjába terelte a teherforgalmat is.

Mégsem volt blokád?

Délelőtt ellentmondásos hírek érkeztek arról, hogy a szerbia-montenegrói fuvarozók zárlat alatt tartják-e a horgosi-röszkei, illetve a kelebiai-tompai határátkelőt.

A belgrádi média szerint a fuvarozók kamjonjaikkal blokád alá vették a teherforgalmat mindkét átkelőnél a két határ között, és nem engedik át a Magyarország felől érkező kamionokat. A kérdéses határátkelők ügyeletesei nem tudtak határzárról, még a forgalom lassulásával sem kellett számolni, mondta az Indexnek Sipos Jenő, az Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

Nem tartják be a magyarok az egyezményt?

A szerbiai-montenegrói szövetség azzal fenyegetőzött, hogy már csütörtök délelőtt lezárja a két határátkelőt, de a blokád elmaradt. A fuvarozók azt sérelmezik, hogy a magyar fél nem tartja tiszteletben a tavaly júliusban megkötött nemzetközi úthasználati egyezményt, és kötelezettségeivel szemben nem adott ki nekik egyetlen ingyenes, Magyarország területére vonatkozó teherszállítási engedélyt sem.

A fuvarozók rá akarják venni a szerbiai hatóságokat arra, hogy a helyzet rendezése végett lépjenek kapcsolatba a magyar hatóságokkal, de Belgrádból eddig senki se lépett kapcsolatba a fuvarozó szervezettel.