Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

73 év a brutális bérgyilkosoknak

2005.06.23. 11:55
Bérgyilkosokat fogadott egy nő férje megölésére, amiért az rendszeresen bántalmazta őt. A 29 éves férfit brutálisan kivégző bérgyilkosok, a nő és a közvetítő jogerősen összesen 73 évet kapott a Fővárosi Ítélőtáblán csütörtökön.

Jogerősen 73 évet kapott az újpesti bérgyilkosság négy elkövetője a Fővárosi Ítélőtáblán csütörtökön. Egy nő közvetítő útján két bérgyilkost bérelt fel férje megölésére 150 ezer forintért, akik baseballütővel és egy fogazott tőrrel hajtották végre a megbízást 2003 januárjában az újpesti összekötő hídnál. A feleség is ott volt férje megölésénél, ő igazította útba az elkövetőket.

A gyilkosság kegyetlenségét jelzi, hogy a baseballütő eltört az ütésektől. A 23 centiméteres, fogazott kést a gyilkosság napján, 23-án vásárolták. A Fővárosi Ítélőtábla az ítélet indoklásában megjegyezte, hogy mindkét eszközzel több, az emberélet kioltására alkalmas sebet ejtettek a férfin.

Felbujtóként a feleség 15, a közvetítő 10, tettesként az egyik fiatal elkövető 18 évet kapott, a másik viszont leghamarabb 30 év múlva szabadulhat életfogytiglani büntetéséből. A vádlottak nagyrészt beismerték a terhükre rótt bűnöket.

A bíróság azt is figyelembe vette, hogy a meggyilkolt férj többször bántalmazta feleségét, az elsőrendű vádlottat, aki emiatt kórházba is került. A férj a periratok szerint "garázda, bűnöző életmódot folytatott", és drogozott is.

Egy rendőr tanácsolta, hogy tegye el láb alól

"Ez az eset is a hatóságok családon belüli erőszakkal kapcsolatos súlyos mulasztásairól tanúskodik" - mondta az ítélethirdetés után Morvai Krisztina büntetőjogász. Úgy tudja, a nőt folyamatosan, súlyosan bántalmazta a férje, amit az asszony többször is jelzett a hatóságoknál. A gyámhivatal, a gyermekvédelem azonban nem segített, a rendőrségnél pedig egyenesen azt tanácsolták, hogy tegye el láb alól a férjét az asszony. Emiatt büntetőeljárás is indult egy rendőr ellen.

Morvai szerint a magyar hatóságok a családon belüli erőszakra vonatkozó kötelezettségeiket nem tartják be, nem nyújtanak segítséget, védelmet. Utána viszont drákói szigorral járnak el a sértettből bűnözővé váló nőkkel szemben.