Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Kézírás alapján szűrhetők az ittas vezetők?

2004.09.29. 13:38
Fejlesztik a Grafológiai Intézetben azt az eljárást, amelynek segítségével egyéni szempontok alapján bírálhatnák el, ki és mennyire van berúgva. Az intézet tesztalanyai kontrollált mennyiségű alkoholt fogyasztanak, miközben folyamatosan vizsgálják a kézírásukat.
Közismert, hogy az alkohol nem mindenkire hat egyformán, írja a Grafológia című magazin októberi száma. Az elfogyasztott alkohol mennyisége és az alkoholos befolyásoltság mértéke között nincs közvetlen összefüggés, mivel számos személyes tényező is szerepet játszik abban, mennyire részeg az ember.

Ugyanakkor, írja Dr. Agárdi Tamás, a Grafológiai Intézet vezetője, az alkoholos befolyásoltság mértékét a mostani gyakorlat szerint a véralkohol-vizsgálat eredményéből állapítják meg. Szerinte ez alkalmat ad a pontatlanságra, az egyéni eltérések figyelmen kívül hagyására, ami a szabálysértés vagy bűncselekmény megállapítását is befolyásolhatja.

A korszerű íráspszichológia, grafológia legújabb kutatásai előrelépést jelenthetnek e kérdésben, írja Agárdi.

Hálás kísérlet

A Grafológiai Intézetben alkoholos befolyásoltságot mérő kézírásvizsgálatot fejlesztettek ki. A tesztalanyok laboratóriumi, ellenőrzött körülmények között kontrollált mennyiségű alkoholt fogyasztanak, miközben folyamatosan írásmintákat veszünk tőlük, amelyeket objektív mérésekkel értékelnek.

A kísérletben részt vevők kézírását komputeres grafométeres eljárással, nagyfelbontású, érzékeny mintavétellel vizsgálják. Másodpercenként ezer, illetve centiméterenként száz mérési pont segítségével követik az író mozgást.

Bár még a kutatás elején tartanak, a grafológusok úgy gondolják, már körvonalazódik annak a lehetősége, hogy az igazságszolgáltatás árnyaltabb képet kapjon mindarról, ami az eljárás alá vont személy pszichikumában és fizikumában történik az alkohol hatására.

  • Vennék
  • Hírek