Móric
14 °C
17 °C

Gyorsuló nagyik

2002.09.30. 11:58
Speedet és extasyt mutatott ki egyik nyolcvanéves látogatója szervezetében egy kanadai börtön drogszondája. A börtön ugyan megtiltotta a belépést a nagymamának, végül mégis a szonda használatának felfüggesztése mellett döntött. A fegyintézet munkatársai most az eset kapcsán gyanússá vált szemüvegtörlő-kendő gyártójánál kutakodnak.
Azonnali hatállyal felfüggesztette high-tech ion-scanneres drogszondái használatát a kanadai William Head fegyintézet - jelentette az ABC News. A kábítószer elleni küzdelem csodafegyvere szeptember 22-én speed és extasy használatát mutatta ki a börtön egyik látogatójánál. A drasztikus döntés indoka, hogy a börtönőrök is úgy gondolták, kizárt, hogy a nyolcvanas éveiben járó nagymama partidrogokkal módosítja tudatát.

A hiba a készülékben van

A szeptember 21-22-i hétvégén nyolc látogatónak, köztük az unokájához beszélőre érkező nagymamának tiltották meg a belépést a drogszonda jelzése alapján. Három kiszűrt látogató is arra gyanakszik, hogy a scanner az általuk használt klóros szemüvegtörlő-kendőt jelezte hibásan drogként. A fegyintézet ezért úgy döntött, alaposabban megvizsgálja a törlőkendőt is.

Gyanús a törlőkendő

"Mégiscsak furcsa, hogy hárman is ugyanannak a cégnek a termékére hivatkoztak kitiltásuk után" - nyilatkozta az esettel kapcsolatban Patricia Lockhart, a fegyintézet igazgatóhelyettese. Az eszköz használatát a hiba teljeskörű kivizsgálásáig felfüggesztik.

Megalázó gyakorlat

Másképpen vélekedik az esetről Michael Jackson, a British Columbiai egyetem jogprofesszora. Véleménye szerint nem a scanner hibája a fő probléma, hanem a drogszonda kizárólagos használata. "A drog elleni küzdelem egyik áldozata a korrektség, példa erre ez az eset is" - mondta Jackson az ABC Newsnak. Amennyiben a drogszondát megfelelően használják, segítséget nyújthat a börtönökbe drogot csempészők kiszűréséhez, azonban véleménye szerint nem lehet kizárólag a szonda riasztása alapján megtiltani a látogatóknak a belépést.

A pozitív drogtesztet követően a legtöbb fegyintézetben kikérdezik a látogatókat, ezután döntenek a belépés engedélyezéséről. "Több levelet is kaptam felháborodott asszonyoktól, akik úgy érzik, dílerként kezelik őket, csak mert a szonda hibásan jelzett" - mondta.