Árpád
-2 °C
3 °C

Gyorsuló nagyik

2002.09.30. 11:58
Speedet és extasyt mutatott ki egyik nyolcvanéves látogatója szervezetében egy kanadai börtön drogszondája. A börtön ugyan megtiltotta a belépést a nagymamának, végül mégis a szonda használatának felfüggesztése mellett döntött. A fegyintézet munkatársai most az eset kapcsán gyanússá vált szemüvegtörlő-kendő gyártójánál kutakodnak.
Azonnali hatállyal felfüggesztette high-tech ion-scanneres drogszondái használatát a kanadai William Head fegyintézet - jelentette az ABC News. A kábítószer elleni küzdelem csodafegyvere szeptember 22-én speed és extasy használatát mutatta ki a börtön egyik látogatójánál. A drasztikus döntés indoka, hogy a börtönőrök is úgy gondolták, kizárt, hogy a nyolcvanas éveiben járó nagymama partidrogokkal módosítja tudatát.

A hiba a készülékben van

A szeptember 21-22-i hétvégén nyolc látogatónak, köztük az unokájához beszélőre érkező nagymamának tiltották meg a belépést a drogszonda jelzése alapján. Három kiszűrt látogató is arra gyanakszik, hogy a scanner az általuk használt klóros szemüvegtörlő-kendőt jelezte hibásan drogként. A fegyintézet ezért úgy döntött, alaposabban megvizsgálja a törlőkendőt is.

Gyanús a törlőkendő

"Mégiscsak furcsa, hogy hárman is ugyanannak a cégnek a termékére hivatkoztak kitiltásuk után" - nyilatkozta az esettel kapcsolatban Patricia Lockhart, a fegyintézet igazgatóhelyettese. Az eszköz használatát a hiba teljeskörű kivizsgálásáig felfüggesztik.

Megalázó gyakorlat

Másképpen vélekedik az esetről Michael Jackson, a British Columbiai egyetem jogprofesszora. Véleménye szerint nem a scanner hibája a fő probléma, hanem a drogszonda kizárólagos használata. "A drog elleni küzdelem egyik áldozata a korrektség, példa erre ez az eset is" - mondta Jackson az ABC Newsnak. Amennyiben a drogszondát megfelelően használják, segítséget nyújthat a börtönökbe drogot csempészők kiszűréséhez, azonban véleménye szerint nem lehet kizárólag a szonda riasztása alapján megtiltani a látogatóknak a belépést.

A pozitív drogtesztet követően a legtöbb fegyintézetben kikérdezik a látogatókat, ezután döntenek a belépés engedélyezéséről. "Több levelet is kaptam felháborodott asszonyoktól, akik úgy érzik, dílerként kezelik őket, csak mert a szonda hibásan jelzett" - mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?