Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Erőszakolt és gyilkolt a suhanc amerikai Irakban

2006.07.04. 14:56
Újabb amerikai katonát gyanúsítanak civilek ellen Irakban elkövetett gyilkossággal. A 21 éves Steven D. Green a hatóságok szerint megerőszakolt egy fiatal lányt, s őt és családtagjait is lelőtte. Feltehető, hogy emiatt az eset miatt ejtettek túszul, kínoztak meg és gyilkoltak meg később két amerikai katonát Green alakulatából.

A gyerekképű Steven D. Greent tegnap vezették a North Carolina állambeli Charlotte vizsgálóbírója elé. A 21 éves katona Irakban szolgált, s most háborús bűncselekmény elkövetése miatt folyik nyomozás az ügyében - írja a Der Spiegel német magazin.

A hatóságok szerint Green három társával a Bagdadtól délre fekvő Mahmudija közelében megerőszakolt egy fiatal lányt, majd őt, szüleit és hétéves hugát hidegvérrel meggyilkolta.

"Az amerikaiak sohasem tennének ilyet"

A vizsgálat jegyzőkönyvei szerint az egyik ellenőrzőponton szolgáló katonáknak már korábban feltűnt a szép fiatal iraki lány. Tanúk szerint a lány többször panaszkodott szüleinek és a szomszédnak a katonák kellemetlen viselkedése miatt.

Az anyának rossz előérzete volt, félt a katonáktól, ezért arra kérte szomszédját, legyen inkább náluk a lány, nehogy a katonák további kellemetlenségeket okozzanak a családnak. A szomszéd azonban azzal nyugtatta meg az anyát, hogy „az amerikaiak sohasem tennének ilyet”.

Március 12-én Green és társai berúgtak és fekete egyenruhát vettek fel, nehogy felismerjék őket. Green az arcát még egy barna pólóval is elfedte. Az ellenőrzőponttól kétszáz méterre lévő házhoz mentek.

Bosszú

Míg egyikük kint őrködött, Green belépett a házba és lelőtte a lány szüleit és kishugát. Ezután Green és egy társa megerőszakolták a lányt, majd Green többször fejbe lőtte áldozatát. A katonák ezután megtévesztésül otthagyták a mészárláshoz használt AK47-es gépkarabélyt, és megpróbálták felgyújtani a házat, hogy a nyomokat eltüntessék, de ez csak részben sikerült nekik – áll a vizsgálati anyagban.

Mahmudija polgármestere a Washington Postnak azt mondta: a megerőszakolt majd meggyilkolt lány csak 15 éves volt, míg a gyanúsításban egy 25 éves nőről van szó.

A bestiális gyilkossággal gyanúsított katona egyébként abban az alakulatban szolgált, amelyből két hónappal később Green két bajtársát rabolták el. A két katonát brutálisan megkínozták, magcsonkították, majd megölték. Az eset feltehetően bosszú volt az iraki lány és családja meggyilkolásáért.

Személyiségzavarok

Greent az Államokba való visszatérése után személyiségzavarok miatt, de érdemei elismerése mellett leszerelték. A vizsgálat nem sokkal ezután indult utána, amelyet már civil bíróság folytat le. Ha bebizonyosodnak a vádak, halálbüntetést is kiszabhatnak rá.

Rövid idő alatt ez volt az ötödik olyan eset, amikor amerikai katonák Irakban civilek ellen követtek el bűncselekményt. Nemrégiben 24 fegyvertelen iraki civil legyilkolásáról szóltak hírek, a gyanúsított amerikai tengerészgyalogosok ügyében máig nem zárult le a vizsgálat.

Dana Perino kormányszóvivő újfent az utóbbi időben mantraszerűen ismételgetett hivatalos álláspontot hangsúlyozta:” egyenruhásaink 99,9 százaléka példaértékűen teljesíti szolgálatát.”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?