Konrád
4 °C
17 °C

Legalizálták az abszintot Svájcban

2004.06.15. 12:40
Idejét múltnak tartotta az abszint tilalmáról szóló 1908-as rendelkezéseket a svájci parlament. A szimbolisták és követőik által legendássá tett hallucinogén italt kilencvenhat éve egy brutális családi gyilkosság után tiltották be. Mostanra azonban adottak a feltételek a mámor szabályozott keretek között tartására.
Az ország törvényhozása kilencven százalékosnál is nagyobb támogatással, 142-13 arányban szavazott a kilencvenhat éve betiltott tömény ital legalizálásáról. A fehérürömből készült abszint a szimbolisták és az őket követő művészeti irányzatok kedvelt itala volt, mérsékelten pszichedelikus hatása miatt.

Óraműpontosságú pszichedélia

A zöld tüntdér néven is emlegetett italt 1908-ban tiltották be Svájcban, mondván, hogy egy abszintgyári munkás az ital hatására vesztette eszét és ölte meg feleségét és két gyermekét. A parlamentben folytatott mostani vitában azonban úgy vélték, hogy a pszichedelikus hatásért felelős fehérüröm arányát most törvényileg szabályozni lehet, így csökken a kockázat.

Az ital legalizálása emellett jelentős állami bevételeket is eredményezhet jövedéki adó formájában. Emellett az ital gyártása jelentős bevételeket hozhat az abszint szülőföldjének is tartott, svájci mércével elmaradottnak számító Val de Travers régiónak.

Kihalhat a legenda

A neuchateli kantonba tartozó völgyvidéken az illegalitás ellenére is évi tizenötezer liter abszintot desztilláltak, a termelés csak nőhet a törvényesítés hatására. Az abszint reklámjáról olyan művésznagyságok gondoskodtak, mint Pablo Picasso, Charles Baudelaire és Edgar Degas. Igazi legendává azonban pont a tiltás tette. A legalizálás akár az ital legendás népszerűségét is visszavetheti, indokolta a döntést a svájci kormány.

Az abszintot a helyiek általában vízzel fogyasztják, ilyenkor az ouzóhoz és a pernod-hoz hasonlóan tejszerűvé válik. Csehországban kockacukrot mártanak bele, amit meggyújtanak, majd a karamellizálódó cukron átszűrve öntik a pohárba az italt.