Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Elnapolták a döntést a Grespik kontra Heti hetes perben

2002.01.16. 11:58
Elhalasztotta a döntést a Grespik László kontra Havas Henrik és társai per másodfokú tárgyalásán a Fővárosi Bíróság szerdán. A halasztás oka az, hogy Grespik egyesítési kérelemmel fordult a bírósághoz az általa kezdeményezett becsületsértési perekben, az első fokon elvesztett Havas Henrik és társai, illetve az első fokon általa megnyert Bajor Imre és Verebes István elleni perben.
A tárgyaláson, melyen a vádlottak csak jogi képviselőjük útján jelentek meg, ismertették az elsőfokú ítéletet, mely felmentette a vádlottakat a becsületsértés vádpontja alól. A szeptemberi döntés az Alkotmánybíróság 1991. évi határozatára hivatkozott, mely kimondja, a kritika megengedhetőségének határai közszereplők esetében tágabbak, mint más esetben. Az elsőfokú határozat szerint Grespiknek, aki a Napkelte műsorában kenyérrel dobálta meg az őt kérdező riportereket, illetve az RTL Klubnak eljuttatott helyreigazítást kérő levelében megkérdőjelezte Bajor Imre és Verebes István szellemi képességeit, ilyen megnyilvánulásai alapján el kell viselni a hasonló jellegű kritikákat.

Bár nem kifogásolta a külön tárgyalást nem vonta vissza a kérelmet

Egy másik magánvádas eljárásban, melyet Bajor Imre Rezső és Verebes István ellen indított szintén becsületsértés miatt, viszont Grespik számára kedvező ítéletet hozott a Budai Központi Kerületi Bíróság. Grespik szerdán a két ügy egyesítését kérte a bíróságtól, amit a vádlottak jogi képviselői elutasítottak, mondván ez csak az ügy elhúzódásához vezetne. Erre reagálva Grespik jelezte, nincs kifogása az ellen, hogy külön tárgyalják az ügyeket, azonban a kérelmét nem vonta vissza. Így a bíróság volt köteles dönteni a kérelemről.

Rövid tanácskozás után a két ügy egyesítése mellett foglalt állást a bíróság, egyben elnapolta a tárgyalást február 26-ra.