Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Égnek az erdők Görögországban

2008.07.16. 13:59
Több mint száz erdőtűz pusztított az elmúlt huszonnégy órában Görögországban. A lángokat több helyütt erős szél táplálja.

A fővárostól, Athéntől nyugatra több hektáron ég a növényzet, a lángok egy iparterületre is átterjedtek. Több raktárépület és egy istálló is leégett, utóbbiban elpusztult több juh.

Egy lőszerraktár is van a tüzek közelében, de a védelmi minisztérium sietett leszögezni, hogy a muníciót a föld alatt tárolják, így nem fenyeget robbanásveszély. A tűzoltóság a görög állami televízióban közölte, hogy emberei urai a helyzetnek.

Hírek szerint zsibárusok táborából indult ki a tűz Aszpropirgosz közeléből. Az ócskavas-kereskedők kábelt égettek, hogy rézhez jussanak, amelyet aztán el tudnak adni.

Két nagyobb szigetről, a jón-tengeri Kefaliníáról és az égei-tengeri Ándroszról is tüzeket jelentettek, igaz mindkét helyen gyorsan eloltották a lángokat a hatóságok beszámolója szerint.

Az illetékesek ugyanakkor arra figyelmeztettek, a szárazság miatt a következő napokban is rendkívül nagy tüzek kialakulásának a veszélye a mediterrán országban. Tavaly nyáron 77 ember vesztette életét az óriási területekre kiterjedő erdőtüzekben Görögországban.