Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Besült a buzibomba a Lánchídon

2005.07.10. 15:30
A Tomcat néven elhíresült rasszista, homofób blogger, Polgár Tamás a szombati melegfelvonulás előtt úgy tudta felszerelni rádiótávirányítású tojásszóróval összekötött gyalázkodó transzparensét a Lánchídra, hogy a londoni terrortámadások miatt fokozott készültségben járőröző rendőrök ebből semmit nem vettek észre. A szerkezet azonban a kritikus pillanatban besült.

Olvasónk képei a merénylőkről

A szombati melegfelvonulás megzavarására a Lánchíd egyik pillérére szerelt rádiótávirányítású tojásszóróval egybekötött transzparenssel készült Polgár Tamás, de a szerkezet besült – tudta meg az Index. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától megtudtuk, hogy a szervezők vették észre a Lánchíd budai hídfőjénél lengedező molinót, melyre a „hülye buzi melegek” feliratot mázolták a készítők. A BRFK az ügyet átadta a tűzoltóságnak, a szervezet sajtóosztályától azonban egyelőre nem sikerült közelebbit megtudnunk az esetről, ők visszairányítottak minket a rendőrséghez.

Aknavető helyett

A tizedik alkalommal megrendezett magyar leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű fesztivál budapesti felvonulása szombaton 14 órakor kezdődött a Felvonulási téren, és a Lánchíd érintésével a Tabánnál ért véget, pár órával később. A magát csak Tomcatnek nevező Polgár Tamás blogjában elolvashatjuk miért helyezte a transzparenst a melegfelvonulás útvonalába: mert undorítja az egymáshoz tapadó férfitestek gondolata. Tomcat szerint attól, hogy valaki homokos, még lehet tisztességes ember, de idegesítik a a sáfrányszínű tüllruhába öltözött, boát lóbáló buzikurvák , ezért legszívesebben nekiállna aknavetővel rendet tenni köztük.

Ehelyett azonban inkább a Lánchídra helyezte el detonátorral és tojásokkal egybeépített transzparensét. Azért felülről tervezte a támadást, mert oldalról a rendőrség vigyázott a felvonulókra. Az eszközt barátaival annak ellenére fel tudta szerelni a főváros egyik legfrekventáltabb pontjára, hogy a londoni robbantásos merényletek miatt városszerte fokozott készültségben járőröznek a rendőrök.


A melegfelvonulás képei
A blogbejegyzésből kiderül, miből állt a támadóeszköz: egy transzparensből, ami felcsavartak két PVC-csőre. Ezt összekötötték egy damillal, a damilra pedig egy rádió-távirányítású szerkezetet helyeztek, aminek egy távoli gombnyomásra el kellett volna égetnie a zsineget. A transzparens a támadók elképzelései szerint a gombnyomás után letekeredett volna, "pár száz tojást" szórva a felvonulókra.

A bombariadó elmaradt

A távvezérlés azonban nem működött, ezért a bloggernek és csapatának ismét fel kellett másznia a Lánchídra és kézzel kellett elvágniuk a zsinórokat. Addigra azonban a menet már elhaladt, az előtűnő feliratot csak a turisták láthatták. Tomcat blogbejegyzése szerint felhívták a rendőrséget és bejelentették hogy bombát találtak, ám a diszpécser elütötte a dolgot annyival, hogy most nincs ilyesmire szabad emberük. Ugyanakkor ezt az információt a BRFK nem erősítette meg, szerintük a szervezők értesítették őket az atrocitásról.

Megkérdeztük a BRFK illetékesétől azt is, hogyan lehetséges, hogy a rendőrségnek nem tűnt fel a Lánchídra szerelt szerkezet. Bálint Gabriella, a főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, hogy egyelőre vizsgálják a blogon leírtak valóságtartalmát, és amennyiben bebizonyosodik, hogy szabálysértés vagy bűncselekmény történt, megindítják az eljárást. Ugyanakkor a rendezvényt nem zavarta meg az atrocitás, a sajtóosztály szerint tehát működött a rendőri ellenőrzés. Tomcat szerint azonban ez nem a rendőrségen, csak a detonátor hibáján múlott.