Orbán
16 °C
26 °C

Gátszakadás Romániában

2006.04.15. 13:21
Tizenkét romániai települést áraszthat el a Duna, miután a folyó átszakította a gátakat. A román hatóságok pont gátátvágáshoz készültek, hogy irányított árvízzel mérsékeljék a károkat, amikor egy biztosnak hitt gát bedőlt.

Drámai fordulat történt a Duna romániai áradásakor. A kormány pénteken bejelentette, hogy irányított árvizeket tervez mezőgazdasági területek tervszerű elárasztásával, de több gát átszakadt, mielőtt még a terveket végrehajthatták volna.

Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök éppen az egyik tervezett gátrobbantás helyszínére tartott, amikor a tervezett helyszíntől egy kilométerre átszakadt egy biztonságosnak hitt gátszakasz. A Duna 11 000 hektárt árasztott el és 12 közeli település elöntésével fenyeget.

Gátszakadás Pristolnál is

40 lakóház, több mint száz gazdasági épület, körülbelül 40 kilométernyi közút és 31 kisebb-nagyobb híd víz máris alá került. Közben a katasztrófa-elhárítás helyszínre vezényelt erői előkészületeket tesznek a mesterséges gátnyitásra, hogy mérsékeljék a lakott területeket fenyegető veszélyt.

Szombatra virradóra az érintet folyamszakasz fölött elterülő Mehedinti megye területén, Drobeta Turnu Severin (az egykori Szörényvár) közelében, egy Pristol nevű településnél a Dunán levonuló árhullám átszakított egy nyúlgátat, több mint 2500 hektárnyi területet elöntött, közvetlenül veszélyeztetve a környező településeket. Ezen a Duna-szakaszon az árhullám már csak centiméterekre van a Bukarest-Temesvár közötti vasútvonaltól és műúttól.

Helyszíni jelentések arról számoltak be, hogy a Duna Báziás és a két vaskapui erőmű közötti szakaszán szombaton másodpercenkénti 15.600 köbméteres vízhozammal hömpölygött, de a vízügyi szakemberek két-három nap múlva 16 ezer köbméteres, a folyam tudományos figyelésének történetében előzmény nélküli vízhozamra számítanak.

Kétmilliárd köbmétert leengednének

Ezt az irdatlan árhullámot a másodfokú készültséget pénteken elrendelő román hatóságok úgy tervezik mérsékelni, hogy az emberéletek megmentése és nagyobb anyagi károk elkerülése, mérséklése végett a folyam négy pontján átvágják a védőgátakat. Ezzel mintegy 92 ezer hektárnyi területre lecsapolnak az árhullámból kétmilliárd köbméternyi vizet.

A dunai árvíz szombaton közzé tett ideiglenes mérlege szerint a folyam menti 12 romániai megyében eddig 480 lakóház került víz alá, közülük hét már összeomlott, körülbelül 2500 gazdasági épületet és 12 jelentősebb ipari vállalatot öntött el az ár, amely elől 624 embert kellett kimenekíteni. A neheze azonban még hátra van - figyelmeztetnek a román szakértők.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft