Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Ellopták a Gugyuló Jézust

2006.02.15. 16:02
A kaposvári szobor eredetijét pár évvel ezelőtt szintén ellopták, akkor a rendőrök hamar kézre kerítették a tetteseket és a műalkotást is.

Szerdára virradóra ellopták a "Gugyuló Jézus" néven ismert barokk faszobor másolatát Kaposvárról, a Csalogány utca 2. sz. előtt lévő barokk műemlék tabernákulumból, derül ki a rendőrség közleményéből. A tolvaj előbb betörte a tároló üveg ajtaját majd egyszerűen kiemelte a körülbelül negyven centiméter magas szobrocskát. A Kaposvári Rendőrkapitányság lopás miatt indított eljárást. A szobor eltűnését a környéken lakók jelentették a rendőrségen, tudtuk meg a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtósától.

A szobor eredetijét pár évvel ezelőtt szintén ellopták, akkor a rendőrök hamar kézre kerítették a tetteseket és a műalkotást is. A több millió forint értékűre becsült faszobor a kaland után nem került vissza helyére, a Csalogány utca és a Béla Király utca sarkán álló, "Jézus segíts" feliratú barokk tabernákulum oszlop fülkéjébe, hanem restaurátorok vették gondjaikba.

Az 1721-ből származó szobor helyére egy csupán pár százezer forintot érő másolat került, ezt lopták most el az idáig ismeretlen tettesek. A kis szobor az összekötött kezű, töviskoszorús Jézust ábrázolja, guggoló helyzetben, ezért nevezik Kaposváron Gugyuló Jézusnak. A szobor afféle védelmezőnek számít a környéken lakók szemében, Kaposvár Rómahegy városrészében