Valér
4 °C
8 °C

Állományban maradhatnak a jogtalanul botozó rendőrök

2006.02.21. 16:03
Két pécsi rendőrt ítéltek jogerősen pénzbüntetésre rendőri túlkapás miatt. Vermes Miklós és Lóczi István tizenötször vert rá gumibottal egy fenyegetőző részegre, aki maradandó sérüléseket szenvedett, munkaképessége 25 százalékkal csökkent.

Pénzbüntetéssel sújtott két oktalanul gumibotozó pécsi rendőrt a Pécsi Ítélőtábla. A jogerős ítélet harmadik társukat felmentette a vádak alól.

Handabandázott

A három rendőr 2004. január 31-én egy családi veszekedés miatt intézkedett. A család egyik férfitagja ittasan szóváltásba került édesapjával, majd egész családját megfenyegette. A kiérkező rendőrök láttán még indulatosabb lett, a rendőröket is megfenyegette, akik ezért erősítést kértek.

Már tizenegy járőr volt a helyszínen, amikor a részeg férfi azzal kezdett fenyegetőzni, hogy leszúrja az első rendőrt, aki belép a ház kapuján. A rendőrök erre lefújták gázspray-vel, majd a már menekülő férfit a ház udvarán gumibottal többször hátba vágták, végül a földre teperték és megbilincselték.

"Egy idő után jogszerűtlenné vált"

A férfi súlyos sérüléseket szenvedett, eltört a karja, kificamodott a könyöke, a feje is megsérült, hátán pedig nagy hurkákat hagyott a gumibot. A sértett munkaképessége maradandóan, huszonöt százalékban csökkent, így az intézkedő rendőrök ellen vizsgálat indult, ennek végén három járőrrel szemben vádat emelt az ügyészég.

A jogerős ítélet indoklása szerint a rendőrök alapvetően jogszerűen léptek fel, de gumibotozás közben az intézkedés "egy idő után jogszerűtlenné vált". Makai Lajos bíró magyarázata szerint Vermes Miklós és Lóczi István annak ellenére, hogy látták, a menekülő sértettnél nem volt támadásra alkalmas fegyver, gumibottal hátulról tizenöt ütést mértek a hátára és a karjára. Ezzel megsértették a rendőrségi törvényt, amely szerint nem okozhattak volna olyan hátrány, amely nem áll arányban az intézkedés céljával, illetve nem azt az eljárást választották, amely a lehető legkisebb sérüléssel járt volna.

Társukat, aki a bilincselésben működött közre, azért mentették fel, mert nem bizonyított, hogy a sértettnek, akinek karja eközben eltörött, sérülést akart volna okozni.

Állományban maradnak

A bíró megjegyezte, hogy a megyei bíróság ítélete részben megalapozatlan volt, mert vizsgálata elsősorban a kartörésre, azaz a súlyos testi sértésre irányult, a botozásból nem vonta le a kellő következtetést.

A törvény szerint az elmarasztalt rendőrök állományban maradhatnak, ennek feltétele, hogy a pénzbüntetést befizessék, mondta el Cserép Attila, Pécs rendőrkapitánya.