Emőke
-4 °C
9 °C

Kerüljük a budapesti közparkokat!

2006.08.21. 09:59
A legutóbbi, óriási károkat okozó viharnál is szerteágazóbb és hatalmasabb károkat okozott az augusztus 20-i éjszakai vihar. A belváros, a Margitsziget, a Népliget darabokban. Kerüljük a közparkokat, és ne parkoljunk semmilyen fa alá!, figyelmeztet a Főkert.

Még folyik a kárfelmérés, de az már most tudható, hogy a legutóbbinál sokkal szerteágazóbb és hatalmasabb károkat okozott a vasárnap éjszakai vihar, nyilatkozta az Indexnek Nagy Dénes, a Főkert főmérnöke. Jelenleg 150 ember dolgozik a közparkok kármentesítésén, tette hozzá.


Orczy-kerttől a Népligetig

Még az éjszaka 50 embert sikerült behívni, mondta Nagy Dénes. A Főkert alkalmazottai először az utakat tisztítják meg, aztán haladnak a parkok felé.

A Margitsziget, a belváros, a Kossuth tér, a Népliget hatalmas károkat szenvedtek el, mondta. Kocsis László vezérigazgató az Indexet arról tájékoztatta, hogy a Roosevelt téren és a Vigadó téren is dőlt ki fájuk.

A fák kibillentek statikailag

Elképesztő, ami történt, mondta Nagy. A vezérigazgató pedig arra figyelmeztetett, hogy ne parkoljunk a fák alá, és lehetőleg kerüljük a közparkokat, mert a fákat a vihar "statikailag kibillentette", így teljesen kiszámíthatatlanok a viszonyok, ráadásul még jelenleg is fúj a szél.

A vezérigazgató elsorolta, hogy a hétfő reggel 9-es adatok szerint az általuk gondozott 27 ezer fából 250 kidőlt, 2515, köztük combvastagságú ág szakadt le. 6000 köbméter szemetet kell eltakarítaniuk.

Összesen félmillió sorfa van Budapesten, ezek közül érdemes az összest elkerülni, mondta a vezérigazgató, aki szerint az utcára mindenképpen merészkedjünk, de kerüljük az idős fákat.


Városliget. Klikk a képre!