Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Legyengült a Gustav-hurrikán

2008.09.01. 16:39
Mire ma este Louisiana partjához ér, a hurrikán a várakozásokkal szemben jelentősen legyengül. New Orleans fellélegezhet.

Négyesről kettes fokozatúra gyengült hétfőn, helyi idő szerint délelőtt a Gustav névre keresztelt hurrikán, amely a Mexikói-öböl fölött jár. A szélvihar a nap folyamán várhatóan Louisiana amerikai állam területén éri el a partot, és kevéssé valószínű, hogy újra felerősödjék - közölte Miamiban az országos hurrikán központ.

A jelentés kiadásakor (közép-európai idő szerint 15 órakor) a vihar szeme 125 kilométerre New Orleanstól dél-délnyugatra volt, és óránként 26 kilométeres sebességgel mozgott a part felé. A széllökések sebessége 175 kilométeresre csökkent a 340-ről, amelyet Kubában mértek helyenként.

A hurrikán miatt jelentősen módosult a Republikánus Párt elnökjelölő konvenciójának hétfői programja. A terv szerint a hét során Bush elnök és a jelöltség várományosa, John McCain is a katasztrófa-övezetből jeletkezett volna be. A vihar "elültével" valószínűleg visszatérnek az eredeti forgatókönyvhöz.