Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Azért verték a lányukat, hogy okosabb legyen

2006.05.31. 14:28
Nem jogerősen két és fél éves börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki lánya tanulási eredményei miatt majdnem agyonverte a hétéves gyermeket.

Két év és hat hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki annyira megverte hétéves kislányát, hogy életvszélyes sérüléseket szenvedett.

A történetben nem ez az egyetlen megdöbbentő rész. Áprilisban ugyanis, amikor a kislányt beszállították a kórházba, és az eljárás megindult, a rendőrök a huszonkilenc éves szakolyi anyát gyanúsították a veréssel. Aztán a tanúként kihallgatott apa a bíróságon váratlanul csak azzal állt elő, hogy nem a kislány édesanyja, hanem ő verte meg, ráadásul rendszeresen a kislányt.

Ököllel és karóval nevelt

A férfi 2005. augusztusában puszta kézzel, ököllel, valamint egy akácfa karóval olyan súlyosan bántalmazta az akkor hétéves kislányát, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett. A férfi bevallotta, hogy már korábban is, valamint a vádbeli napon is ő ütötte a gyermeket. A szülők azért verték rendszeresen a gyereket, mert "azt akarták, hogy a gyerek tanult legyen, okosabb, mint ők". A szülők szemében azonban a gyerek nem tűnt olyan fogékonynak, mint szerették volna.

A férfi állítása szerint azért tett beismerő vallomást, mert félt a hazugságvizsgálótól, amelynek alkalmazását korábban vele szemben a bíróság elrendelte. "Ha rám kötik, úgyis kimondtam volna az igazságot, így jobb ha magamtól teszem" - mondta az apa.

Az anyát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság két évre felfüggesztett, egy évnyi börtönbüntetésre ítélte. Az ítéleteket az ügyész tudomásul vette. Az elsőrendű vádlott és védője felmentésért fellebbezett, míg a másodrendű vádlott anya és védője tudomásul vette az ítéletet, így az vele szemben jogerősre emelkedett.