Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Gyakorlat helyett jött a merénylet

2005.07.19. 17:36
A július 7-i londoni merényleteket különös fénybe helyezi a Visor Consultants kríziskezelő cég vezetőjének beszámolója. Peter Power szerint aznapra a metróban olyan gyakorlat lefolytatására kaptak megbízást, amely véres valósággá vált.

Ha az emberek használnák
az eszüket, nagy gondban lennék.
Adolf Hitler

A jelek szerint nem csak a bombákat cipelő fiatalemberek nem voltak beavatva a londoni robbantások kiötlőinek terveibe. A robbanások napjának estéjén a BBC 5 rádiónak Visor Consultants kríziskezelő cég vezetője azt nyilatkozta, hogy meg nem nevezett megrendelő számára kiképzési gyakorlatot terveztek a londoni metróban.

Peter Power szerint a gyakorlat szimulált bombatámadás lett volna, méghozzá pontosan azokon a helyeken és időpontokban amikor az valójában bekövetkezett. Power elismert szakértő, a Scotland Yard korábbi tisztje, egykor a terrorellenes egységnél dolgozott.

Power a rádióinterjúban ragaszkodott hozzá, hogy mintegy ezer fő bevonásával pontosan ugyanazokon a helyszíneken zajlottak volna a gyakorlatok, ahol a bombák felrobbantak.

A rádióinterjú adott részletének szövege:

Power: Ma reggel fél tízkor egy cég megbízásából gyakorlatot vezettünk Londonban. A gyakorlat bombák egyidejű felrobbanásáról szólt, méghozzá pontosan azokon az állomásokon, ahol az valóban bekövetkezett. A nyakszirtemen még most is égnek mered minden szőrszál.

Riporter: Hogy értsük ezt pontosan, gyakorlatot folytattak annak kipróbálására, hogyan tudnák kezelni a hasonló krízist, és erre megtörtént a gyakorlat kellős közepén?

Power: Pontosan, ma reggel fél tízkor kezdtünk volna. Egy cég számára lett volna a gyakorlat, nyilvánvaló okokból nem akarnám megnevezni őket, de hallják a műsort, és pontosan tudják miről van szó. Egész szobányi válságmenedzser gyűlt össze első alkalommal erre a gyakorlatra. Volt rá öt percünk eldönteni, hogy valóban beütött a mennykő. Végigszaladtunk a kijelölt feladatokon, aktiváltuk a megfelelő válságkezelő eljárásokat, és általában átálltunk a lassú döntéshozatalról a gyors döntéshozatalra.

Peter Power a történetét július 7-én a BBC TV élő adásában is elmondta. A videó és a hangfájl, illetve az interjúk szövege a kanadai Globalresearch weboldalán is megtalálható.

A Börtönbolygó utána jár

Paul Joseph Watson és Alex Jones, a PrisonPlanet.com (Börtönbolygó) konspirációs weboldal szerzői szerint az a tény, hogy a gyakorlatok pontosan tükrözték a valódi helyszíneket és időpontokat, gyakorlatilag fényévekkel lépnek túl a véletlen fogalmán. Peter Power szerint ráadásul a kijelölt gyakorlat is egyidejű robbantásokról szólt.

Kezdetben az volt a feltételezés, hogy a robbanások egy órás intervallumon belül következtek be. Később a rendőrség megerősítette, hogy alig másodpercek teltek el a szerelvények felrobbanása között. A PrisonPlanet.com a továbbiakban megkísérli összerakni a történet további nem hivatalos darabkáit, és a köznyugalmat alaposan megzavaró végkövetkeztetésre jut.

Korábbi furcsa egybeesés

Watson és Jones azt is megjegyzi, hogy a WTC és a Pentagon elleni támadások óráiban az amerikai katonai légiirányítás (NORAD) gyakorlatokat végzett. Ennek témája éppen a nevezett kiemelt épületek (plusz a Fehér Ház) megtámadása volt eltérített repülőgépek által. A CIA 2001. szeptember 11-re tervezett gyakorlata szintén háznak ütköző repülőgépről szólt.