Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Látványos ejnye-bejnyével kezdték a gyalogosok ráncbaszedését

2005.05.02. 17:18
A KRESZ ismerete nem kötelező a gyalogosok számára, de a "törvény nem ismerete nem mentesít a törvény hatálya alól". A rendőrség ezen az alapon, illetve arra hivatkozva, hogy az utóbbi időben elszaporodtak a gyalogosbalesetek, nekilátott a gyalogos szabálysértések szigorúbb kiszűréséhez.

Nagyszabású ellenőrző akcióval látott neki a rendőrség az utóbbi idők legtöbb civil ellenkezését kiváltó tevékenységének, a gyalogos szabálysértések szigorúbb kiszűréséhez. Hétfőn, Budapesten, a Hungária körút és a Thököly út nagy forgalmú kereszteződésében kamerákkal felszerelt zöld mellényes forgalmi rendőrök telepedtek le, és "lecsaptak" a szabálytalankodókra.

Senki nem menekülhet


Klikk a képre!

Mint arról az Index is hírt adott korábban, májustól rendszeresen ellenőrzi a rendőrség a gyalogosok szabályszerű közlekedését. A hivatalos indoklás szerint erre azért van szükség, mert az utóbbi időben különösen sok gyalogost gázoltak el a fővárosban, illetve sokan sportot űznek abból, hogy szabálytalanul mennek át az úttesten.

A tervek szerint a térfigyelő rendszeren kívül a nagy forgalmú csomópontokat videokamerákkal is ellenőrzik, így senki nem menekülhet a büntetés elől. A bírság összege elérheti a tízezer forintot is, attól függően, hogy a szabálytalankodó gyalogos veszélybe sodort-e másokat is önmagán kívül.

Ingerült reakciók

A hétfői akcióban a helyszíni figyelmezetésen túl egyelőre még nem szankcionálták a szabálytalankodást, pedig a fél óra alatt legalább húsz járókelőt "büntibe" lehetett volna csapni (a videokamerás felvételek alapján ettől függetlenül már lehet szabálysértési eljárásra számítani). A legtöbben a hetes busz megállójából vágtak át az autós forgalmon a túloldalra, a zuglói állomás irányába, emellett mindenfelé voltak olyanok, akik a tilos jelzés ellenére léptek a zebrára. A közlekedésbiztonságiak minden szabálytalankodónak igyekeztek a kezébe nyomni egy "Gyalogos ABC" című tájékoztató füzetkét, persze voltak páran, akik némileg ingerülten utasították vissza a kioktatást.

A megállított gyalogosok többsége jól látható ellenérzéssel vette tudomásul, hogy lefülelték és megfeddték őket, egy fiatalember az Index érdeklődésére szűkszavúan csak annyit mondott, hogy nem érti mire való ez az egész, egy vonatjához siető nő sem értette, hogy miért pont őt tartják fel ilyesmivel, míg egy rajtakapott, nyolcvan év körüli, nagybajszú bácsi már csak mosolygott nikotintól sárga arcszőrzete alatt az egész felhajtáson.