Auguszta
-4 °C
2 °C

Húsz évet kapott gyámja meggyilkolásáért

2005.11.22. 12:24
Tizenévesen gyámja és nevelője volt az a férfi, akit tavaly egy haverja segítségével megkéselt a kedden jogerősen húsz év fegyházra ítélt Gyulai Tamás.
Az ítélet szerint Gyulai Tamás 1998 és 2002 között a nagymágocsi lakásotthonban élt, ahol a sértett az intézmény vezetőjeként gyámja és nevelője volt. A vádlott a tizennyolcadik születésnapja után elköltözött a faluból, s 2003-tól az ország különböző pontjain - leginkább Budapesten - csavargott. Megismerkedett Kollár Tamással, akivel elhatározták, elutaznak Nagymágocsra, ellopják a lakóotthon igazgatójának autóját, házából pedig minden értékesíthető tárgyat elhoznak.

2004. május 20-án este érkeztek a Csongrád megyei faluba, bemásztak a sértett kertjébe, felfeszítették az udvari konyha ajtaját, megvacsoráztak, magukhoz vettek egy-egy kést, s vártak arra, hogy a sértett felébredjen.

Reggel 5 óra körül az igazgató az ablakon keresztül észrevette, hogy a melléképület konyhájának ajtaját feltörték. Amikor kilépett a házból, hogy megnézze mi történt, Gyulai Tamás szívtájékon szúrta. A megtámadott férfi a házba menekült támadói elől. Azonban olyan súlyosan megsérült, hogy rövidesen meghalt.

A vádlottak elmenekültek a helyszínről, késeiket a kertben eldobálták, s Orosházára mentek. Betörtek egy üdülőbe, ahonnan több dolgot is elloptak, később Szegedre utaztak, majd pár nap múlva különváltak. Gyulai Tamás május 24-én ellopott Szegeden egy autót a benne lévő iratokkal, ruhákkal és hétezer forint készpénzzel, majd Budapestre ment, ahol megpróbálta az autót eladni, ám erre nem került sor, mert a rendőrség elfogta.

A bíróság előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés és lopás bűntettében találta bűnösnek Gyulai Tamást, s ezért húsz év fegyházra ítélte és tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlástól. A másodrendű vádlott Kollár Tamás előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének bűnsegédi bűnrészességéért hat év fegyházbüntetést kapott.