Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Hódító útján a gyapjaslepke

2006.06.12. 12:03
A mezőgazdasági kártevő komoly pusztítást végzett New Jersey erdeiben, de a lakosság életét is megkeseríti. Gondot okoz, hogy ürüléke belepi a kerteket, a gyapjaslepke megérintése pedig allergiás reakciót válthat ki. Az állam most beszáll az irtásba.

Gyapjaslepkék lepték el az USA-beli New Jersey erdeit, egy hónap alatt több ezer hektáron pusztították a növényzetet, írja az AP. A környéken 2001-ben volt utoljára gyapjaslepke invázió, akkor a hernyók 140 ezer hektáron lombtalanítottak.

Gyapjaslepke, azaz cigány moly

Nemcsak hazánkban, hanem az Atlanti óceán túlsó partján is komoly gondot okoz a gyapjaslepke. Amerikában a gypsy (cigány) szóról az állandóan vándorló jut az emberek eszébe, ugyanez nagyon illik a „cigány molyra”, vagyis a gyapjaslepkére is. Elterjedésükhöz részben hozzájárul a fiatal hernyók azon tulajdonsága, hogy egy selyemszálon függeszkedve több mérföldet képesek megtenni a szél hátán. Jóllehet a nőstény lepkék nem tudnak repülni, a hím gyapjaslepkék viszont nappal jó repülők, és nagy távolságokra is el tudnak jutni. A hímek antennájukkal, kifejlett szaglásukkal meg tudják találni, és jól nyomon tudják követni a nőstény lepkék illatát. Kedvenc táplálékuk a tölgy és a nyárfélék, valamint további károsítókra érzékeny fák, például a nyír, a fűz, a vadalma és a juhar. (Forrás: ForestPress)

A gyapjaslepkék New Jersey lakóinak életét is megnehezítik: Bruce Long például nem tudja használni a teraszát, de még a medence tisztítószerkezete sem képes megbirkózni a hernyókkal, a kertben élősködő több ezer példányról nem is beszélve. „Olyan az egész, mint egy horrorfilm. Ilyen undorító dolgot még életemben nem láttam” – nyilatkozta az 55 éves értékesítő a Gannett New Jersey című lapnak.

Joe Zoltowoski, a Mezőgazdasági Minisztérium gyapjaslepke programjának irányítója szerint az invázió az állami tulajdonú földekről kezdett terjedni. A Wharton State Forest-hez hasonló területeken nem létezik szervezett program a gyapjaslepke irtására, és a szárazság miatt az elszaporodást meggátló talajgomba sem szaporodott a szükséges mértékben.

Az iskolák vezetői is aggódnak diákjaikért, megpróbálják őket távoltartani az állat ürülékétől és a gyapjaslepkéktől egyaránt, az érintés ugyanis már elég az allergiás reakció kialakulásához. Több gyerekeknek szóló programot is le kellett mondani, érdemes őket inkább a négy fal között szórakoztatni.

„Minden tele van állati ürülékkel, a gyerekeket be kell küldenünk a házba. Különben is a hot dogot mustárral szeretem, nem kell rá semmi más” – utalt a mindenhol megtalálható hernyókra Dave Rhein gyerekfelügyelő.

Pénteken Jon S. Corzine kormányzó 750 ezer dollár szövetségi támogatást hagyott jóvá New Jersey gyapjaslepkeirtó programjára.