Viola
-5 °C
-2 °C

Letartóztattak 95 kínait 76 újszülött eladása miatt

2004.07.14. 17:00
A kínai hatóságok kilencvenöt személyt vettek őrizetbe az utóbbi hónapokban gyermekkereskedelem vádjával. A gyanú szerint hetvenhat újszülöttet adtak el szüleik beleegyezésével.
Belső-Mongólia Autonóm Régió rendőrsége hétfőn bejelentette 95 ember letartóztatását, akiket 76 újszülött illegális kereskedelmével gyanúsítanak, írta a China Daily.

A rendőrség azt követően gyorsította fel a nyomozást, hogy május 11-én végrehajtotta az első két letartóztatást Hoh-hot regionális fővárosban. Időközben őrizetbe vettek egy 43 éves helybéli férfit is, akit a csoport kulcsfigurájának tartanak. A hatóságok találtak egy, a babák és szüleik adatait tartalmazó noteszt is. Hivatalos közlés szerint a csoport öt napnál fiatalabb újszülötteket vásárolt a szülőktől mintegy 30 helyi magánkórházban és klinikán, majd bűntársakon keresztül eladta őket négy másik tartományban.

A babák gyakran házasságon kívül születtek, szüleik pedig főleg a városban tartózkodó idénymunkások, egyedülálló nők és egyetemi hallgatók voltak. A szülők mindössze néhány tucat és néhány száz jüan (1 jüan = 25 forint) közötti összeget kaptak gyerekükért.

A nagy visszhangot kiváltó ügy a központi kormányzat figyelmét is felkeltette, amely önálló vizsgálati szervet hozott létre a nyomozás lefolytatására az érintett tartományokban és régiókban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!