Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Megerőszakolták, megölték és elégették a gyermekotthon lakóit

2008.07.13. 15:55
A Jersey-szigeten feltárt horror a legsötétebb gyermekgyilkossági ügynek bizonyulhat a brit kriminalisztika újkori történetében.

Az eddig sejtettnél is sötétebb történet bontakozik ki abból a vasárnap megszellőztetett, bizalmas rendőrségi jelentésből, ami a Jersey szigetének egykori gyermekotthonában vélhetően évtizedeken át zajlott súlyos visszaélések vizsgálati eredményeit tartalmazza.

A francia partok előtt fekvő, Nagy-Britanniához nem tartozó, ám a korona függő területeként nyilvántartott szigeten már tavaly óta folyik a rendőrségi nyomozás, miután egyre több - eddig összesen 97 - egykori gondozott számolt be az otthonban évtizedekkel ezelőtt elszenvedett súlyos testi-lelki tortúrákról, bántalmazásokról, nemi erőszakról.

A News of the World értesülése szerint az ügyben összeállított, egyelőre titkos rendőrségi jelentésben az áll, hogy az otthonban megerőszakolt gyerekeket több esetben meg is ölték, és holttestüket az intézet kazánjában elégették. A rendőrök és orvos szakértők folyamatosan ássák fel a hatalmas, komor épületegyüttes pincéit, és a vasárnapi beszámoló szerint eddig összesen 65 fogat - zömmel tejfogat - és hozzávetőleg száz, megszenesedett csontmaradványt találtak.

Az otthonban megfordult gyerekek adatait megsemmisítették, így gyakorlatilag lehetetlen az áldozatok azonosítása. Az intézet egykori igazgatója, Colin Tilbrook már húsz éve meghalt, de nevelt lánya, a most 38 éves Tina Blee nemrég felfedte: néhai mostohaapja őt is rendszeresen megerőszakolta. Hozzátette: ha a jerseyi intézetben valóban gyermekgyilkosságok történtek, meggyőződése, hogy abban Tilbrooknak "komoly része volt", mert egykori nevelőapja "minden további nélkül képes volt gyilkolni".

Szakértők szerint a Jerseyn feltárt horror a legsötétebb gyermekgyilkossági ügynek bizonyulhat a brit kriminalisztika újkori történetében. Az egyetlen, ehhez mérhető bűncselekmény a 90-es évek közepén rázta meg alapjaiban a brit társadalmat, miután kiderült: egy gloucesteri házaspár, Frederick és Rosemary West legalább tíz fiatalkorú lányt rabolt el és végzett ki háza pincéjében, többnyire lefejezéssel. Előbb azonban mindegyik áldozatot hetekig tartó, válogatott kínzásoknak vetették alá, és beteges szexuális vágyaikat is kiélték rajtuk. Frederick West még a vizsgálati fogságban öngyilkos lett; feleségét 1995-ben tízszeres életfogytiglanra ítélték.