Jenő
-2 °C
6 °C

A legtöbb vérfertőzés titokban marad

2002.09.14. 12:26
Tíz év alatt tizennyolcezer embert vontak felelősségre gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények miatt - derül ki a szombati Népszabadságból. Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa, mivel a legtöbb eset nem válik ismertté a hatóságok előtt.
A családtagok a bántalmazás vagy más atrocitások miatt legtöbbször akkor tesznek feljelentést, ha a családfő már a pénzt sem adja haza - írja a Népszabadság egy Igazságügyi Minisztérium által készített tanulmányra hivatkozva. A statisztikai adatoknál tehát lényegesen rosszabb a helyzet.

Tizennyolcezer ítélet

Kiskorú veszélyeztetéséért 1991 és 2000 között háromezernél több felnőttet marasztaltak el. A friss jelentés szerint tíz év alatt tartás elmulasztása miatt évente átlagosan mintegy ezer ítélet született, 550 esetben megrontás, míg 54 ügyben vérfertőzés volt a vád. Az említett időszakban egyébként a fenti ügyekben összesen tizennyolcezer főt vontak felelősségre, az esetek kétharmadában bizonyosan gyermek volt az áldozat.

A napilap által megszólaltatott szakértők szerint e bűncselekmény-kategórián belül jelentős átrendeződés figyelhető meg. A kiskorú veszélyeztetéséért elítéltek száma tíz év alatt három és félszeresére nőtt, a tartás elmulasztása miatt elmarasztaltak száma mintegy ezerrel csökkent.

Jellemzően bűnhalamazat

A felmérésből az is kiderül, hogy az egyébként is életviteli problémákkal küzdő emberek az átlagosnál lényegesen nagyobb valószínűséggel követnek el bűncselekményt azzal, hogy szülői kötelezettségeiknek nem tesznek eleget vagy gyermekeiket bántalmazzák. Jellemző, hogy ezeknek az eseteknek a nyolcvan százalékában a bíróság egynél több bűncselekmény miatt szabott ki ítéletet.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a vizsgálatban szereplő utolsó, 2000-es évben tíz, 14 évesnél fiatalabb lány ellen követték el a vérfertőzés bűntettét - írja a Népszabadság. Ez csak a jéghegy csúcsa lehet, mivel e korosztály tagjai körében kéttucatnyi vetélést, illetve terhesség-megszakítást regisztráltak, míg száznégy alkalommal a gyermek meg is született. Megrontás miatt egyébként akkor indul hivatalból büntetőeljárás, ha az elkövető a gondozására vagy nevelésére bízott gyermekkel létesít kapcsolatot. Ellenkező esetben - feltéve, hogy a lány betöltötte 12. életévét - e bűncselekmény magánindítványra üldözendő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?