Mátyás
-6 °C
1 °C

Az összes munkás feketén dolgozott a gyöngyösi tetőomlásnál

2006.11.16. 13:06
Az összes fizikai munkás feketén dolgozott annál a gyöngyösi építkezésnél, ahol egy leomlott betonfödém négy ember halálát okozta.

A négy ember halálát követelő gyöngyösi tetőomlás után az életben maradt és sérülést nem szenvedett munkások elszaladtak az építkezésről, jelentett a Magyar Rádió szombaton. A tudósító akkor a munkások futását azzal magyarázta, hogy pánikba estek, de mint utólag kiderült, erre más okuk is volt.

Tizenöt munkásból tizenhárman feketén dolgoztak, mondta az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség észak-magyarországi regionális igazgatója csütörtökön.

A bejelentés nélkül foglalkoztatottak között található a szombaton történt katasztrófa négy halálos áldozata és a két sérült is.

Mindez azt jelenti, hogy csupán az építkezés irányítói álltak alkalmazásban, a fizikai munkások valamennyien feketén dolgoztak.

A vizsgálat jelenleg is tart, erre az időre az építkezést felfüggesztették. Eredmény a jövő héten várható.

A baleset egy német autóipari befektető, a Seissenschmidt Ag. gyöngyösi üzemének építése során történt. A 4,5 millió eurós fejlesztés keretében épülő, kovácsolt futómű- és hajtóműalkatrészeket előállító gyár a tervek szerint 2007 tavaszán kezdené meg a működését.

Az építkezés szeptember közepén kezdődött, és a tervek szerint márciusra kellene befejeződnie.

A német cég 30 ezer négyzetméteres területet vásárolt meg az ipari parkban. Azért épp Gyöngyösön, mert - mint Rüdiger Groos, a részvénytársaság elnökségi tagja a Gyöngyös online-nak szeptemberben elmondta - megfelelőnek találták a mátraaljai ipari terület infrastrukturális kínálatát, és bíznak abban, hogy a kovácsolt és forgácsolt járműalkatrészek gyártásához szükséges szakképzett munkaerőt is megtalálják a térségben.

A német cég partnerei között megtalálható szinte minden autógyártó, így például a Daimler-Chrysler és az Audi csoport is. Az ünnepségen elhangzott: jövőre 25 fővel szeretnék elkezdeni a motor-, hajtómű- és futóműalkatrészek gyártását, s a következő évben megduplázzák a létszámot.