Szilárda
-4 °C
3 °C

Aschroft: A legsúlyosabb büntetést kell kiszabni

2002.10.30. 12:55
Kedden nyilvánosságra hozták a washingtoni sorozatgyilkosságok vádiratát. Az FBI által készített dokumentum szerint John Allen Muhammad már hónapokkal a gyilkosságok előtt "Sniper"-nek (orvlövész) becézte a társgyanúsított John Lee Malvót.
A washingtoni sorozatgyilkosságokban tíz ember életét vesztette és három súlyosan megsérült. A hatóságok Allen Muhammad és - kiskorúsága miatt a vádiratban John Doe fiatalkorúként említett - John Lee Malvo ellen emeltek vádat.

A vádiratból egy tacomai ismerős vallomása alapján kiderül, hogy Muhammad már hónapokkal a gyilkosságok előtt Snipernek szólította Malvót. A szövetségi illetékesek szerint a vád több olyan bűntényt is felsorol, amelyekért egyes amerikai törvények alapján egyenként is halálbüntetés járna. A szövetségi jog szerint a bűncselekmény során elkövetett halált okozó fegyverhasználat főbenjáró bűnnek számít. "Úgy vélem, ebben az esetben a legsúlyosabb büntetést kell kiszabni" - nyilatkozta kedden a Muhammad elleni 20 pontból álló vádat nyilvánosságra hozó John Aschroft igazságügy-miniszter.

Bizonyítékok a kocsiban

Az FBI által készített vádirat részletesen beszámol a nyomozás eddigi eredményeiről. Az elkövetők által használt 1990-es Chevrolet Caprice átkutatásakor a nyomozók találtak egy Bushmaster típusú lőfegyvert, egy laptopot, egy globális helymeghatározó rendszert, kézzel írt jegyzeteket, két CB-adót és egy 223-as kaliberű lőszert.

A hívások

A vádirat szerint az utolsó előtti - ashlandi - támadásnál talált jegyzetek írásképe megegyezik a marylandi gyermekgyilkosság helyszínén felfedezett tarotkártya feliratával. Az ashlandi támadás után egy férfi többször is felhívta a rendőrséget washington környéki nyilvános telefonokról, közölve, hogy ő a tettes, és tárgyalni akar a nyomozókkal.

Egy újabb hívás alkalmával ugyanez a hang az ashlandi gyilkosság helyszínén talált jegyzetre utalva újból azt követelte, hogy utaljanak át tízmillió dollárt egy Visa-kártyára. A kártyát a nyomozás adatai szerint márciusban, Arizonában lopták el, és április 9-én egy tacomai benzinkútnál 12 dollárért tankoltak vele.

A harmadik híváskor két hang is beleszólt a telefonba. Az egyik azzal az alabamai gyilkossággal kérkedett, amelyik végül a tettesek lebukásához vezetett. Ennek a gyilkosságnak a helyszínén a nyomozóknak sikerült ujjlenyomatot venniük. Az ujjlenyomat John Lee Malvóénak bizonyult. A vádirat szerint a telefonáló olyan részleteket említett, amelyekről nem tudhatott volna, ha nem járt a gyilkosságok helyszínén.

A kocsiban aludtak

A tetteseket múlt csütörtökön tartóztatták le, amikor épp Chevroletjükben aludtak egy parkolóban. A kocsi hátsó ülése mögött talált lőfegyverrel tesztlövéseket adtak le, és a vizsgálatok kimutatták, hogy a fegyver megegyezik a sorozatgyilkossághoz használttal. A nyomozók egy barna műanyag kesztyűt is találtak a gépkocsi csomagtartójára fúrt résbe gyömöszölve. Mint később kiderült, a gyilkosságok szemtanúi azért nem láthattak semmit, mert az orvlövész, a kocsi hátsó üléstámláit lehajtva, ezen a résen keresztül vette célba áldozatait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!