Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Romániában ülné le a gyilkos a tizenöt évet

2007.05.29. 16:26
Jogerősen tizenöt év fegyházban letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta, és 10 évre kitiltotta Magyarország területéről a Szegedi Ítélőtábla tanácsa kedden azt a román állampolgárságú férfit, aki megölt egy 77 éves asszonyt.

A Szegedi Ítélőtábla jogerősen elítélte azt a férfit, aki megölt egy nőt. A 31 éves, nős, négy általános iskolai osztályt végzett, az ügyben harmadrendű vádlott rendszeresen járt Magyarországra, Mélykútra, ahol munkát végzett. Utoljára 2000. február 21-én utazott be Magyarországra, amikor előbb nagynénjéhez, az elsőrendű vádlotthoz költözött, majd egy házat bérelt Mélykúton.

A férfi magyarországi tartózkodása során többször végzett alkalmi munkát a későbbi sértettnél, akiről tudta, hogy viszonylag jómódú, és több ékszere van. A férfi 2000 tavaszán haza akart utazni a húsvéti ünnepekre, hogy meglátogassa beteg édesanyját, de nem volt elég pénze. Úgy döntött, hogy az idős asszonytól szerez pénzt, illetve olyan értéktárgyakat, amelyeket el tud adni.

Beengedte, köszönés után támadt

Hét évvel ezelőtt április 2-án megjelent a sértettnél, aki beengedte őt a házba. Ekkor a férfi rátámadt, megütötte, rátérdelt a hanyatt fekvő sértettre, egy rongyszőnyeget tett az arcára és fojtogatni kezdte. Az asszony számos sérülést szenvedett el, gégéje is eltört, amibe belehalt.

A támadást követően a férfi átkutatta a lakást, ékszereket és értéktárgyakat vett magához. Miután elhagyta a helyszínt és a másodrendű vádlott lakására ment, 158 ezer forint értékű aranytárgyat ajándékozott nagynénjének, egy aranyláncot pedig 6 ezer forintért eladott. A bűncselekmény másnapján előbb Szegedre, majd Romániába utazott, és Aradon eladott egy aranyláncot.

A 77 éves nő halálát április 4-én fedezték fel. A vád szerint az első- és másodrendű vádlott megpróbálta eltüntetni a bűncselekmény nyomait. A sértett elrabolt iratait elégették, az aranytárgyakat pedig egy hűtőládában rejtették el. A férfi nagynénje 1 év 4 hónap börtönbüntetést, a másodrendű vádlott pedig 97 ezer 600 forint pénzbüntetést kapott.

Az ügy már másodszor került a Szegedi Ítélőtábla elé, ugyanis a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2003. november 5-én meghozott ítéletét a táblabíróság 2004. április 16-án megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte, és az első fokon eljáró bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte.

A tárgyaláson a férfi kérte, hogy a most már jogerős fegyházbüntetését Romániában tölthesse le. Kérelméről az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium dönt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!