Klaudia
-4 °C
2 °C

Három halott újszülöttet találtak műanyagzsákokban

2007.06.04. 16:22
Az első holttestre egy diák bukkant pénteken, az osztrák rendőrség ezután találta meg a további két halott újszülöttet. Az oszlás miatt a vizsgálat hónapokig tarthat, és az sem biztos, hogy a DNS-vizsgálat eredményes lesz. A tettes öt év börtönbüntetést kaphat.

Kevés értékelhető nyomra bukkant az osztrák rendőrség az egyik innsbrucki társasház pincéjében talált három, oszlásnak indult csecsemőtetem ügyében. Az egyik erősen bűzlő műanyagzsákra egy diák bukkant pénteken, aki három diáktársával együtt nemrég vette bérbe az egyik lakást. A pincét takarítva fedezte fel a deszkalapok alá süllyesztett zsákot, rögvest értesítette a rendőrséget, amely még két zsákot talált, mindegyik zsákban egy-egy csecsemőhulla volt.

Az innsbrucki egyetemi klinikán elvégzett boncolás eredménye szerint újszülöttekről van szó, akik közvetlenül világra jöttük után haltak meg. Kettő közülük kisfiú, a harmadik nemét az erős bomlás miatt nem lehetett megállapítani. A hatóságok egyelőre nem ismerik a halál okát, nem tudják, hogy természetes halállal haltak-e meg, mint ahogy azt sem, hogy mennyi ideje földelték el őket.

Hónapokig tarthat a vizsgálat

Werner Pupp, a tiroli tartományi bűnügyi hivatal vezetője szerint hetekbe, hónapokba is beletelhet, amíg a halott csecsemőkről értékelhető adatokat és pontos értesüléseket szereznek.

Az anya kilétének megállapításához szükséges DNS-vizsgálat is rendkívül körülményes és aprólékos feladat a tetemek állapota miatt. Richard Scheithauer, a boncolást végző innsbrucki klinika igazgatója azt mondta, hogy több hétig tart a vizsgálat, és nem tudni, hogy lesz-e eredménye egyáltalán.

Sűrűn cserélődtek a bérlők

Az innsbrucki ügyészség megkezdte a tanúk kihallgatását. Abból indul ki, hogy a három csecsemő ugyanattól az anyától származik. Mivel a pincébe csak a bérlőknek volt bejárásuk, azt feltételezi, hogy a tetemeket elrejtő személy szoros kapcsolatban állt a háziakkal. A vizsgálatot nehezíti, hogy a bérlők az elmúlt években sűrűn cserélődtek.

Az osztrák törvények enyhébben ítélik meg a szülés közben vagy közvetlenül utána elkövetett csecsemőgyilkosságot. Ezt a fajta bűncselekményt egytől öt évig terjedő elzárással sújtják, és a tett öt éven belül elévül. Az adott ügyben fontos lenne az apa kilétének megállapítása is.

Hét év alatt 16 csecsemőgyilkosság

2000 óta 16 halott újszülöttet találtak Ausztriában lakásokban, parkokban vagy tavakban, folyókban. 2005 nyarán nagy feltűnést keltett, amikor Graz közelében egy fagyasztóládában és egy lebetonozott vödörben négy csecsemőholttestre bukkantak. Ma 33 éves anyjuk 2001 és 2004 között hozta világra őket, és mivel élettársa nem kívánta a gyerekeket, megölte őket. Az asszony életfogytiglani, élettársa 15 évi börtönbüntetést kapott.