Negyven év fegyház a vízvári kettősgyilkosságért

2002.04.04. 15:56
Minimum 40 évet kell börtönben töltenie annak a férfinak, aki 2000 szeptemberében brutálisan meggyilkolt egy orvosházaspárt. A tettes éjszaka pénzt akart lopni a házaspár lakásából, de a tulajdonosok felébredtek. A betörő egy késsel végzett áldozataival.
Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön a másfél évvel ezelőtti vízvári kettős gyilkosság miatt Presing Mihályt, a jogerős ítélet szerint a férfi leghamarabb 40 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

A 25 éves Presing Mihály 2000. szeptember 7-én éjszaka a Somogy megyei Vízváron késsel felszerelkezve bemászott egy orvos házaspárt otthonába, hogy pénzt szerezzen az általa korábban elkövetett motorlopás miatt kiszabott 42 ezer forintos büntetés megfizetéséhez.

Azonnal beismerte tettét

A házaspár azonban felébredt, s amikor felismerték a helybéli támadót, az hosszas dulakodás után 22, illetve 24 késszúrással megölte őket. A rendőrség három hónapos nyomozás után fogta el Presinget, aki gyanúsításakor azonnal beismerte tettét.

A Somogy Megyei Bíróság nyereségvágyból különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés miatt tavaly június 5-én életfogytiglani szabadságvesztést szabott ki azzal, hogy Presing 35 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

Az ügyészség az eljárás során tényleges életfogytiglan kiszabását, azaz a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségének kizárását indítványozta.

Enyhítő körülmény

Az LB helybenhagyta az elsőfokú ítélet jogi minősítését és tekintettel a részletes, feltáró jellegű beismerésre csak annyiban súlyosította a megyei bíróság által kiszabott büntetést, hogy a feltételes szabadlábra bocsátás lehetséges leghamarabbi időpontját 40 évben határozta meg.  • Tippek
  • Hitelkártya