Tekla
9 °C
20 °C

Újra ölt a washingtoni sorozatgyilkos

2002.10.15. 11:03
Hétfő este kilencre emelkedett a washingtoni sorozatgyilkos halálos áldozatainak száma. Az áldozat ezúttal egy középkorú asszony, akivel szintén fejlövés végzett. A rendőrség tehetetlen.
A hétfői áldozat egy középkorú asszony, aki férjével indult haza az esti bevásárlásból. A gyilkos egyetlen fejlövéssel végzett az asszonnyal, aki épp kocsijába pakolt be a Seven Corners Center bevásárlóközpont parkolójában. A Seven Corners Falls Church városában található, mintegy húsz kilométerre Washingtontól. A ballisztikai vizsgálat eredménye szerint egyértelmű, hogy ezúttal is a washingtoni sorozatgyilkos csapott le.

Most voltak szemtanúk

A rendőrség nagy erőkkel keres egy krémszínű Chevrolet Astro típusú furgont, amiből a nyomozók szerint a lövést leadták. Ezúttal több szemtanúja is volt az esetnek. Egyikük a CNN-nek elmondta, az áruházból kijövet lövést hallott, majd azt látta, hogy az emberek pánikba esnek, és elkezdenek futni. Amikor a parkolóhoz ért, akkor már csak az áldozat vérrel áztatott holttestét látta, harminc lépésre az úttól.

Az FBI és a Secret Service is nyomoz

A rendőrség útblokádokat állított fel a környék közlekedési útvonalain. Lezárták az ötvenes utat, ami Virginiából Washingtonba vezet, és minden gépjármű rendszámát felírták, amely áthaladt az útblokádon. Szemtanúk szerint rengeteg rendőr szállta meg a gyilkosság helyszínét, helikopterek köröztek a levegőben, és az FBI valamint a titkosszolgálatok emberei is faggatták a szemtanúkat.

A nyomozást a montgomeryi rendőrök vezetik, ebben a megyében kezdte meg október másodikán a sorozatgyilkos ámokfutását. Az első lövés egy Michaels kézművesboltban dördült el, ám az elkövető célt tévesztett, így senki sem sebesült meg. Ezt követően a gyilkos sorra szedte áldozatait, egy virginiai asszonyt szintén egy Michaels üzletben sebesített meg, utolsó áldozata pedig az az 53 éves férfi volt, akivel múlt pénteken egy benzinkútnál végzett. A mostani támadás helyszínén, a Seven Corners Centerben is működik egy Michaels bolt, a rendőrség vizsgálja, hogy ennek van-e köze a helyszín kiválasztásához.

Túlfeszített idegek

A Pentagon jelentése szerint az elkövető jelenleg nem köthető egyetlen katonai szervezethez sem. A védelmi minisztériumot korábban felkérték, vizsgálja át személyi aktáit olyan mesterlövész után kutatva, aki nemrég lépett ki valamelyik fegyveres szervezetből.

A sorozatgyilkos eddig 9 embert ölt meg, és kettőt súlyosan megsebesített. A tettes mindig egy .223 kaliberű puskát használ. Kriminálpszichológusok szerint külön örömet jelenthet számára a nyomozók kijátszása. A Washington környéki települések lakói gyakorlatilag félelemben élnek, a rendőrséget sorozatosan riasztják. Ilyen volt például az az eset, amikor egy gépkocsi kipufogója durrant egyet, és a helyi rendőrőrsre több tucatnyian telefonáltak, hogy lövéseket hallottak. "Az emberek olyan dolgoktól ijednek meg, amiket a hétköznapi életben észre sem vennének" - nyilatkozta egy rendőrtiszt.

Bush nem ilyen Amerikát ismer

A rendőrség tehetetlensége belpolitikai témává is vált. George Bush a gyilkosságokkal kapcsolatban kijelentette: "Émelygek attól a gondolattól, hogy egy hidegvérű sorozatgyilkos szabadon szedi ártatlan áldozatait. Ez nem az az Amerika, amit én ismerek. Részvétem az áldozatok hozzátartozóié." Bush szerint a sorozatgyilkosság a terrorizmus egyik formája. A hatóságok 500 ezer dolláros jutalmat ajánlottak fel annak, aki a sorozatgyilkos nyomára vezet.