Árpád
-2 °C
3 °C

Újra ölt a washingtoni sorozatgyilkos

2002.10.15. 11:03
Hétfő este kilencre emelkedett a washingtoni sorozatgyilkos halálos áldozatainak száma. Az áldozat ezúttal egy középkorú asszony, akivel szintén fejlövés végzett. A rendőrség tehetetlen.
A hétfői áldozat egy középkorú asszony, aki férjével indult haza az esti bevásárlásból. A gyilkos egyetlen fejlövéssel végzett az asszonnyal, aki épp kocsijába pakolt be a Seven Corners Center bevásárlóközpont parkolójában. A Seven Corners Falls Church városában található, mintegy húsz kilométerre Washingtontól. A ballisztikai vizsgálat eredménye szerint egyértelmű, hogy ezúttal is a washingtoni sorozatgyilkos csapott le.

Most voltak szemtanúk

A rendőrség nagy erőkkel keres egy krémszínű Chevrolet Astro típusú furgont, amiből a nyomozók szerint a lövést leadták. Ezúttal több szemtanúja is volt az esetnek. Egyikük a CNN-nek elmondta, az áruházból kijövet lövést hallott, majd azt látta, hogy az emberek pánikba esnek, és elkezdenek futni. Amikor a parkolóhoz ért, akkor már csak az áldozat vérrel áztatott holttestét látta, harminc lépésre az úttól.

Az FBI és a Secret Service is nyomoz

A rendőrség útblokádokat állított fel a környék közlekedési útvonalain. Lezárták az ötvenes utat, ami Virginiából Washingtonba vezet, és minden gépjármű rendszámát felírták, amely áthaladt az útblokádon. Szemtanúk szerint rengeteg rendőr szállta meg a gyilkosság helyszínét, helikopterek köröztek a levegőben, és az FBI valamint a titkosszolgálatok emberei is faggatták a szemtanúkat.

A nyomozást a montgomeryi rendőrök vezetik, ebben a megyében kezdte meg október másodikán a sorozatgyilkos ámokfutását. Az első lövés egy Michaels kézművesboltban dördült el, ám az elkövető célt tévesztett, így senki sem sebesült meg. Ezt követően a gyilkos sorra szedte áldozatait, egy virginiai asszonyt szintén egy Michaels üzletben sebesített meg, utolsó áldozata pedig az az 53 éves férfi volt, akivel múlt pénteken egy benzinkútnál végzett. A mostani támadás helyszínén, a Seven Corners Centerben is működik egy Michaels bolt, a rendőrség vizsgálja, hogy ennek van-e köze a helyszín kiválasztásához.

Túlfeszített idegek

A Pentagon jelentése szerint az elkövető jelenleg nem köthető egyetlen katonai szervezethez sem. A védelmi minisztériumot korábban felkérték, vizsgálja át személyi aktáit olyan mesterlövész után kutatva, aki nemrég lépett ki valamelyik fegyveres szervezetből.

A sorozatgyilkos eddig 9 embert ölt meg, és kettőt súlyosan megsebesített. A tettes mindig egy .223 kaliberű puskát használ. Kriminálpszichológusok szerint külön örömet jelenthet számára a nyomozók kijátszása. A Washington környéki települések lakói gyakorlatilag félelemben élnek, a rendőrséget sorozatosan riasztják. Ilyen volt például az az eset, amikor egy gépkocsi kipufogója durrant egyet, és a helyi rendőrőrsre több tucatnyian telefonáltak, hogy lövéseket hallottak. "Az emberek olyan dolgoktól ijednek meg, amiket a hétköznapi életben észre sem vennének" - nyilatkozta egy rendőrtiszt.

Bush nem ilyen Amerikát ismer

A rendőrség tehetetlensége belpolitikai témává is vált. George Bush a gyilkosságokkal kapcsolatban kijelentette: "Émelygek attól a gondolattól, hogy egy hidegvérű sorozatgyilkos szabadon szedi ártatlan áldozatait. Ez nem az az Amerika, amit én ismerek. Részvétem az áldozatok hozzátartozóié." Bush szerint a sorozatgyilkosság a terrorizmus egyik formája. A hatóságok 500 ezer dolláros jutalmat ajánlottak fel annak, aki a sorozatgyilkos nyomára vezet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?