Auguszta
-7 °C
0 °C

Telefonra várnak a washingtoni rendőrök

2002.10.23. 09:34
Mellbe lőttek egy buszsofőrt kedd reggel egy végállomásnál Washington egyik elővárosában. Egyelőre nem tudni, hogy a keddi támadás összefüggésben áll-e a washingtoni sosozatgyilkos október 2-a óta tartó ámokfutásával. Az orvlövész hétfőn telefonon felvette a kapcsolatot a nyomozókkal.
Kedd reggel meglőttek egy buszsofőrt Montgomery megyében. A sofőr a nyitott ajtajú busz legfelső lépcsőjén állt, amikor a lövés érte - tudósított a CNN. Az eset a Connecticut sugárúton történt egy buszvégállomáson, ami közel van a korábbi gyilkosságok helyszínéhez, egyelőre azonban nem tisztázott, hogy ez a támadás is a sorozatgyilkos számlájára írható-e. A férfi pár órával kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe.

Megadott egy telefonszámot

Charles Moose, a nyomozást vezető rendőrfőnök vasárnap nyilvános üzenetet próbált eljuttatni a média útján a sorozatgyilkoshoz. A sajtókonferencián Moose arra kérte a jelenlévőket, hogy szó szerint tolmácsolják kérését, miszerint a gyilkos "hívja fel őket az általa megadott számon". A kérés hátterében az állt, hogy a szombati támadás helyszínén a rendőrség talált egy üzenetet, amiben az elkövető megadott egy telefonszámot.

A levélre azután találtak rá a rendőrök, hogy a rendőrségi bejelentő vonalat felhívva egy férfi elmondta, a nyomozók számára valaki hátrahagyott egy üzenetet a támadás helyszínén. Ezután átvizsgálták a környéket, és találtak egy kézzel írt levelet, amiben rendőrségi források szerint az elkövető pénzt követelt, és további gyilkosságokat helyezett kilátásba. A levelet jelenleg az FBI vizsgálja, és a kézírást összehasonlítják azon a tarott kártyán található felirattal, amit egy korábbi gyilkosság helyszínén találtak, és amiben feltételezhetően a gyilkos üzente meg a rendőröknek, hogy istennek tartja magát. A nyomozók szerint a betelefonálónak igen furcsa, "felismerhetetlen eredetű" akcentusa volt.

Hétfőn érkezett a hívás

Ezt követően hétfőn megérkezett a várva várt hívás. A beszélgetés tartalmáról semmit nem lehet tudni, azonban hétfő délután újabb üzenettel fordult Moose rendőrfőnök a médiához. Az üzenet így szól: "Az illető, akit hívott, a rossz hangminőség miatt nem értett mindent az elmondottakból. Hívjon minket vissza, hogy tisztán érthessük." Moose ismét megkérte a sajtó képviselőit, hogy az üzenetet szó szerint, és a lehető legtöbbször közöljék le.

Nincs közük a gyilkossághoz

Nincs köze a gyilkosságokhoz annak a két mexikói férfinak, akiket hétfőn tartóztattak le a rendőrök Henrico megyében. A férfiak illegális bevándorlók voltak, akiket most kiutasítanak az országból.

A montgomery rendőrfőnök kedden este ismét felhívást intézett a televízióban a "washingtoni rémként" emlegetett orvlövészhez. Charles Moose személyesen beszélt a televízióban: arra kérte a titokzatos merénylőt, hogy szüneteltesse támadásait, amíg kéréseit tanulmányozzák.

"Megvizsgáltuk az Ön által fölvetett összes változatot, és arra a következtetésre jutottunk, hogy nem lehet, az Ön kérésének megfelelően, elektronikus úton megvalósítani ezeket" - mondta a rendőrfőnök. - "Továbbra is nyitottak vagyunk azonban, és készek arra, hogy tárgyaljunk az Ön által felvetett változatokról; fontos azonban hogy eközben egyetlen újabb áldozat se essék" - idézte a Reuters.

"Ön azt mondta, hogy valami többről van szó, nem pusztán az erőszakról, várjuk tehát újabb üzenetét" - fejezte be Charles Moose a kívülállók számára meglehetősen homályos, ám a merénylőnek, aki tíz embert megölt és hármat megsebesített, valószínűleg egyértelmű üzenetet.


A gyilkosságok kronológiája:

Október 2. Marylandben egy Michaels kézművesboltban dördül el az első lövés, azonban itt senki sem sérül meg. Egy órával később szintén egy marylandi bevásárlóközpont parkolójában halálos lövés ér egy 55 éves férfit.

Október 3. Két óra leforgása alatt az első gyilkosság környékétől nem messze négy ember veszti életét. Egy férfivel fűnyírás közben végeznek, egy másikat tankolás közben lőnek agyon, egy nőt a helyi posta előtti padon ülve, egy másikat pedig egy benzinkútnál ér a halálos lövés. A rendőrség egy fehér furgon után nyomoz, ami szemtanúk szerint sietve távozott az egyik gyilkosság helyszínéről. Az iskolákban megtiltják a gyerekeknek, hogy kimenjenek az udvarra. Az este folyamán egy 72 éves férfit lőnek agyon Washington külvárosában, amikor épp át akar kelni egy kereszteződésen. Minden áldozattal egyetlen lövés végez, amit ballisztikai vizsgálatok szerint ugyanabból a fegyverből adtak le.

Október 4. Mintegy 150 kilométerre a korábbi gyilkosságok helyszínétől egy nőt hátba lőnek, amint épp kocsijába pakol be egy virginiai boltnál. A 43 éves asszony súlyos sérüléseket szenved, de életben marad.

Október 7. Egy 13 éves fiút lőnek tüdőn, amint épp az iskolaépületbe indul. A fiú több operáción is átesik, eltávolítják a lépét, a tüdejének és gyomrának egyes részeit.

Október 8. Bush beszédet mond, amiben terrorakciónak nevezi a gyilkosságokat. Az iskolák ablakait elfüggönyözik, Washingtonban az éttermek beszedik utcai asztalaikat.

Október 9. Bejelentik, hogy a hetedikei merénylet helyszínén egy tarott kártyát találtak, amin a "Kedves rendőrök, isten vagyok!" - felirat szerepel. Helyi idő szerint este nyolckor egy 53 éves férfit lőnek agyon, amint épp kocsiját tankolja egy virginiai benzinkútnál. Szemtanúk ismét egy fehér furgonról beszélnek.

Október 11. Egy közlekedési rendőr orra előtt lőnek agyon egy férfit, a helyszín ismét egy benzinkút.

Október 12. A rendőrség fantomképeket tesz közzé egy fehér furgonról.

Október 14. Egy 47 éves nővel egyetlen fejlövés végez a virginiai Falls Church melletti bevásárló központ parkolójában. Később kiderül, hogy az áldozat az FBI-nak dolgozott. A hadsereg is bekapcsolódik a nyomozásba. Feltételezések szerint az elkövető katonai kiképzést kapott, ezért a Pentagon átvizsgálja személyi aktáit.

Október 16. A Pentagon felderítő repülőgépeket bocsát a nyomozók rendelkezésére. Vizsgálják a tetthelyekről készült műholdfelvételeket is.

Október 18. A rendőrség egy virginiai autókölcsönzőben lefoglal egy fehér kisteherautót, amiben töltényhüvelyeket találnak. A töltények kalibere azonban eltér a gyilkosságokban használtakétól.

Október 19. Egy 37 éves férfit ér lövés egy ashlandi parkolóban, Virginiában.

Október 20. A rendőrség bejelenti, hogy az utolsó tetthelyen egy levelet találtak. A nyomozók a média útján felkérik az üzenet hátrahagyóját, hogy hívja fel az üzenetben megadott telefonszámot.

Október 21. Két mexikói férfit letartóztatnak, azonban később kiderül, hogy egyiküknek sincs köze a gyilkosságokhoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!