Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Hat éve öltek, nyolc évet kaptak

2006.10.10. 09:41
Csak most született ítélet egy 2000-ben elkövetett gyilkosság ügyében Angliában. Az áldozat egy tízéves kisfiú volt, aki percekkel megtámadása előtt még látható volt a térfigyelő rendszer képernyőin. A rendőrség nem egy téves nyomot követett az elmúlt években.

Nyolc év szabadságvesztésre ítéltek hétfőn Angliában két testvért, akik 2000-ben ölték meg egy iskolatársukat, írja a BBC. Az ügy éveken keresztül foglalkoztatta a brit közvéleményt, mivel a hatóságok sokáig képtelenek voltak a kisfiú gyilkosaira bukkanni és több téves nyomot is követtek.

Nigériából jöttek

A tízéves Damilola Taylor alig pár hónapja élt Angliában, amikor életét vesztette. Korábban azért települtek át családjával Nigériából, hogy jobb orvosi ellátásban részesülhessen epilepsziás huga. A család London egyik peremkerületére, Peckhambe költözött.

2000 november 27-én a kis Damilola délután hazafelé tartott a könyvtárból, amikor megtámadták, és egy törött sörösüveggel felhasították a bal combját. A gyermek fél óra leforgása alatt elvérzett. Az események drámaiságához hozzáad, hogy percekkel a támadás valószínű időpontja előtt Damilola még vígan szökdécselt a könyvtár előtt, amint ez a térfigyelő rendszer felvételén látható. Ez a felvétel az utóbbi évek angliai híradásaiban rendszeresen visszaköszönt.

A most elítélt testvérpárt már akkoriban őrizetbe vették a rendőrök, ők voltak az első gyanúsítottak. Azonban nem volt bizonyítható az akkor 12 éves Rickie Preddie, illetve nála egy évvel fiatalabb öccse, Danny Preddie bűnössége, így elengedték őket.

Jutalmat akart

Az ügy először 2002-ben került bíróság elé, amikor egy másik testvérpárt és két másik fiatalembert vádoltak meg a tettel. Ők azonban ártatlannak bizonyultak. A koronatanú egy 12 éves kislány lett volna, akiről kiderült, hogy vallomásáért jutalmat akart kicsikarni a rendőrségből.

A Preddie-testvérek végül idén januárban kerültek bíróság elé, egy Hassan Jihad nevű húszéves társaságában. A hatóságok alapos nyomozással, többek közt DNS-vizsgálattal bukkantak új nyomokra. Első nekifutásra azonban itt sem született eredmény. Jihadot felmentették, a testvérek esetében viszont nem született ítélet az emberölés kérdésében.

A fiatalok, akik késes rablásokan is részt vettek az elmúlt években, valószínüleg korábban megharagudhattak Damilolára, illetve el akarták venni a dzsekijét. A bizonyítékok alapján az esküdtek végül augusztusban bűnösnek találták őket. Az ítéletre viszont mostanáig várni kellett.

Nem bánták meg

Az eljáró bíró szerint az ítélet jelzi a társadalom aggodalmát a fiatalkorú bandákkal kapcsolatban. Elmondta, hogy a Preddie-testvérek semmiféle megbánást nem tanúsítottak, és tudniuk kellett, milyen súlyos sérülést okozhatnak. Ugyanakkor beismerte, hogy az áldozat szülei valószínüleg kevésnek tartják a nyolc évnyi fegyházat.