Szilárda
-4 °C
3 °C

Harminc évet kapott a csaló gyógyszerész

2002.12.06. 14:37
Harminc éves börtönbüntetésre ítélték azt az amerikai gyógyszerészt, aki éveken át hígította a pacienseknek felírt rákgyógyszereket. A műveletetekkel a férfi jelentős haszonra tett szert.
A kansasi bíróság 30 éves börtönbüntetéssel sújtott egy gyógyszerészt, aki a betegek gyógyszereinek manipulálásával busás haszonra tett szert. A vádak szerint Robert Courtney közel tíz éven át hígította a rákos betegeknek felírt készítményeket. A tárgyaláson több paciens és hozzátartozóik is a gyógyszerész ellen vallottak.

A paciens belehalt

Szakértők szerint Courtney minden üveg gyógyszer felhígításával 780 dollárt (körülbelül 184 ezer forint) kasszírozott. A vizsgálatok szerint a férfi mintegy 4200 paciens 98 ezer adag gyógyszerét változtatta meg. A hatóságok szerint legalább egy ember közvetlenül Courtney tevékenysége miatt halt meg. A bíróság az áldozatok kompenzálásáról még nem döntött, jelentette a BBC.

Adományozott

Az 50 éves multimilliomos Courtney beismerte a csalást, és bocsánatért könyörgött. "Borzalmas bűnöket követtem el, amiket nagyon sajnálok. Bárcsak jóvátehetném." - mondta a tárgyaláson a gyógyszerész. A férfi azt állította, hogy a jogosulatlanul szerzett pénz egy részét az egyháznak adományozta. Az egyház helyi vezetői elismerték, hogy hatszázezer dollárt (körülbelül 142 millió Ft) kaptak a gyógyszerésztől, amit hamarosan visszafizetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!