Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Rossz gyógyszert kapott, meghalt

2007.06.29. 11:18
Kapcsolódók (10)
Penicilinérzékeny volt az a 44 éves nő, aki csütörtökön halt meg a békéscsabai kórházban. Hiába szólt gyógyszerérzékenységéről, kezelője nem vette figyelembe. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlanság miatt indított eljárást, a kórházban belső vizsgálat tisztázza majd a történteket.

Hiába szólt, hogy érzékeny rá, mégis penicillintartalmú gyógyszert kapott az a 44 éves asszony, aki csütörtökön halt meg a békéscsabai Réthy Pál Kórházban. Az asszony gyógyszerérzékenysége miatt halt meg.

Boros Zoltán, a kórház megbízott igazgatója elmondta, hogy a 44 éves asszony csütörtök délelőtt, alhasi fájdalmakkal került kórházba, ahol gyógyszeres kezelést kapott. A nő nem sokkal később rosszul lett, 45 percig próbálták újraéleszteni, sikertelenül.

Boros Zoltán elismerte, hogy a nő penicillin tartalmú gyógyszert kapott. Azt, hogy a beteg penicillinérzékenysége miért nem derült ki egyértelműen, a kórház vezetője szerint egy belső vizsgálatnak kell tisztáznia. A rendőrség egyenlőre ismeretlen tettes ellen indított eljárást foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlanság miatt.

A magyarországi gyakorlat szerint a betegtől a gyógykezelés előtt megkérdezik, hogy mire érzékeny. Ha úgy nyilatkozik, hogy nem tudja mire allergiás, akkor lehetőség van gyorsteszt elvégzésére, illetve először csak kis adagban adják be a gyógyszert, hogy kiderüljön érzékeny-e rá.